FERMCONTROL BIO

Cikkszám: 1010010 Kategória:

Leírás

FermControlTM BIO

SPECIÁLIS ÉLESZTŐ TÁPANYAG KIEGÉSZÍTŐ

AZ ÉLESZTŐSEJTEK METABOLIZMUSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉHEZ

Általános leírás

A borban történő alkoholos erjedés minden élesztőt próbára tesz. Alacsony pH, magas ozmotikus nyomás és emelkedő alkohol szint, mind erős befolyással vannak az élesztő anyagcseréjére. A borkészítés egyik legnagyobb kihívása, hogy az erjesztésben résztvevő élesztőt olyan optimális körülmények között tartsa, hogy az a legmegbízhatóbban működjön, és így a legjobb érzékszervi eredményt hozza az erjedés során.

Az erjedés során csak tiszta nitrogén (mint amilyen a DAP) bevitele jellemzően nem elegendő ahhoz, hogy megfelelően tiszta erjedést biztosítsunk és elkerüljük a redukált karakter kialakulását. Legalább ennyire fontos az élesztőt ellátni azokkal a ko-faktorokkal, amelyek az élesztő anyagcseréjének szabályozásáért felelnek. Ezek az úgynevezett nem nitrogén tartalmú kiegészítők hozzásegítik az élesztőt a mustban található nitrogénforrások jobb felhasználásához, evvel egy biztosabb tisztább erjedést biztosítanak.

A FermControl BIO egytasakos megoldás az élesztő teljes tápanyagellátására az alkoholos erjedés alatt. Elősegíti az összes anyagcsere funkciót, az erjesztési dinamikát, és javítja a bor általános minőségét.

A FermControl BIO teljesen organikus minősítésű tápanyag az alkoholos erjedés elősegítésére a borban, amely megfelel az EC 234/2007 és a 889/2008 organikus termékekre vonatkozó előírásoknak.

 

1. Grafikon: Erjesztési próba gyakorlati mintán 2011

A fermentációs összehasonlító kísérlet mutatja a FermControl BIO tápanyag és egy hagyományos tápanyag működésének összevetését. Az FC BIO tápanyag esetében a fermentációs görbe konzisztensebb és lineárisabb az erjedés vége felé. Az erjedés lezárultával pedig itt a legalacsonyabb a maradékcukor tartalom.

A kísérlet bor adatai: Pinot Blanc 2011; 13,3% alkohol.

Nincs redukált mellékillat

A FermControl BIO adagolása N2 szegény mustok esetében a legjobb végeredményt hozza, használatával az erjedés alatt az élesztő által termelt nem kívánt kénvegyületek képződése elkerülhető. Ez tisztább fajta karakterrel rendelkező redukált jegyektől mentes borokat eredményez.

A FermControl BIO használatának előnyei

Tiszta, nem ad élesztős vagy redukált jegyet a bornak.

Emeli a gyümölcsös észterek képződését.

Csökkenti a ecetsav és a SO2 képződését.

Jobb körülményeket teremt a könnyebb MLF-hoz.

Bármely típusú muston alkalmazható.

Tulajdonságai

A FermControl BIO hozzásegíti az élesztőt a mustban található nitrogénforrások jobb felhasználásához. Elősegíti az összes anyagcsere funkciót, az erjesztési dinamikát, a nem kívánatos melléktermékek és redukált illatok képződése nélkül.

A FermControl BIO teljes megoldást biztosít:

Egytasakos” megoldás!

Helyettesít a rehidratációt és erjedés alatti beavatkozást.

Biztosít minden aminosavat, nyomelemet és vitamint.

Segít kiküszöbölni a DAP adagolást.

Elősegíti a természetes eredetű N2 források felvételét.

2B FermControl GmbH FERMENTATION TECHNOLOGY & OENOLOGY

2. Grafikon

Ez a grafikon szemlélteti az illósavak képződését az alkoholos erjedés alatt azonos mustban különböző tápanyagok adagolása mellett. A grafikonból jól látható, hogy a FermControl BIO tápanyag szignifikánsan alacsonyabb illósavak képződését eredményezi, mint a kontrol (DAP-t is tartalmazó) tápanyagokkal erjesztett mustok.

Praktikus alkalmazás

Keverjük el az ajánlott mennyiségű FermControl BIO tápanyagot körülbelül 20°C hőmérsékletű vízben vagy mustban. Keverjük addig amíg egy teljesen homogén szuszpenziót kapunk.

A FermControl BIO tápanyag adagolása két részletben történjen az erjedés alatt:

1.adagolás: adjuk az ajánlott dózis (15-20g/hL) felét a musthoz az beoltás utáni második napon. Vagy vadélesztővel történő erjesztés esetén amint az élesztő a zajos erjedési szakaszba lép.

2.adagolás: adjuk az ajánlott dózis (15-20g/hL) második felét a musthoz az erjedés 2/3-ánál. (60-70g/L cukortartalom környékén).

YAN tartalom

A FermControl BIO tápanyag optimális hatékonyságához az erjesztendő must YAN értéke legyen legalább 140 ppm. Ennél alacsonyabb érték esetén az első adagolási fázist egészítsük ki 20-30g /hL DAP adagolásával.

Dózisok

Alkalmazás Dózis

Must 225 g/L cukortartalom alatt 2 x 15 g/hL

Must 225 g/L cukortartalom felett 2 x 20 g/hL

Kiegészítő alkalmazás

Alkalmazás Dózis

Kén tartalmú vegyületek képződése 10 g/hL

az 1. és 2. adagolás között

Kén tartalmú vegyületek képződése 5 g/hL

a 2. adagolás és 30g/L cukortartalom

között.

Összetevők

A FermControl BIO készítmény inaktivált organikus élesztő, amely minősített organikus eredetű alapanyagból készült megfelelve az EC 234/2007 és a 889/2008 organikus termékekre vonatkozó előírásoknak.

Az alkalmazott speciális tisztítás eljárásnak köszönhetően a magas mikrobiológiai tisztaság garantált. A terméket CO2 védőgáz alatt csomagolják. Minden összetevő GMO mentes és megfelel az érvényben lévő élelmiszeripari szabványoknak.

Eltarthatóság

A FermControl BIO tápanyag 1 kg és 5 kg-os alumínium tasakokban kerül kiszerelésre homogén kivitelben.

Tárolását lehetőleg száraz körülmények között, lehetőleg 20°C alatt oldjuk meg, ilyen körülmények között bontatlanul a termék 24 hónapon át őrzi meg a minőségét. Magasabb hőmérsékleten való tárolás károsíthatja a terméket.

Ha egyszer megbontjuk a tasakot, akkor 7 napon belül használjuk fel annak tartalmát.