Leírás
TUTTIFRUTTI GEL®
Növényi eredetű alginát*
Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localita Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
Összetétele:
A TUTTIFRUTTI GEL tengeri moszatokból kivont növényi eredetű folyékony alginát.
Tulajdonságai:
A TUTTIFRUTTI GEL növényi eredetű folyékony formulájú alginát. Egyes típusú alginátok szokásos borászati alkalmazása a derítési procedúrákban van. A TUTTIRUTTI GEL köszönhetően az alapanyagának egy nagyon lágy, finom tulajdonságokkal valamint közepes pozitív töltéserősséggel rendelkező derítőanyag. Alkalmazását azoknál a boroknál javasoljuk, ahol egyes összetevők interferálnak a bor fajtára jellemző aromakaraktereivel. Elsősorban a kevésbé érett szőlőkből készült tételek esetében, vagy mechanikai sokknak kitett szőlőből készült mustok (gépi szüret); illetve a kedvezőtlen erjedési körülmények közt kierjedt, valamint az erősen „zöld” tónusokkal rendelkező tételek esetében ajánlott a készítmény alkalmazása.
Elősegíti a fás érlelési jegyek integrálódását azoknál a tételeknél ahol nyers fás jegyek találhatók, illetve előhozza a gyümölcsös karakter azoknál a tételeknél ahol a hosszabb érlelés azt eltakarta.
Alkalmazásának előnyei:
Tisztább illat, és íz a kezelt boroknál.
Kihozza az adott fajtára jellemző aromatikus karaktert.
Csökkenti a vegetális ízjegyeket.
Csökkenti az ízkép esetleges „szögletességeit”
Emeli a fás érlelési jegyek beépülését az ízképbe.
Javasolt alkalmazása:
Oldjuk fel a kezelni kívánt tételben 1:10 arányban, majd keverjük el alaposan a teljes tételben. Használjuk a normál derítési eljárás előtt (2 nappal) vagy az után attól elkülönülve. Ne keverjük más derítőszerrel vagy borkezelő anyaggal. Hagyjuk legalább 2 napot leülepedni az aljtól való elválasztás előtt.
A TUTTIRUTTI GEL használata során be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.
Dózis: 50-100g/hL fehérboroknál; 100-150g/hL vörösboroknál
Kiszerelés: 1 és 20kg-os zsákokban.
Tárolása: Száraz hűvös (10-15˚C) helyen alaposan visszazárva a megbontott tételt.
Veszélyességi besorolása:
Az 1992/01/28-án hozott olasz minisztériumi rendelet alapján: „nem veszélyes”.
*AZ ALGINÁT: (más néven algin, alginsav) egy viszkózus, gumiszerű anyag, mely a barnamoszatok sejtfalában nagy mennyiségben előforduló poliszacharid.
**POLISZACHARID: A nagy molekulájú szénhidrátokat poliszacharidoknak nevezzük, keményítő és a cellulóz szőlőcukor-molekulák sokaságából épül fel. A sok szőlőcukor-molekula vízkilépéssel (kondenzáció) kapcsolódik össze és poliszacharid keletkezik.