VITIFERM ALBA FRIA

Cikkszám: 7010005 Kategória:

Leírás

VitiFermTM Alba Fria BIO

ORGANIKUS BORÁSZATI ÉLESZTŐ

ELEGÁNS ÉS GYÜMÖLCSÖS FEHÉR- ÉS ROZÉBOROKHOZ

ÁLTALÁNOS LEÍRÁS:

VitiFermTM Alba Fria az első olyan élesztőtörzsek közé tartozik a világon (Saccharomyces Cerevisiae, DSMZ 27010), amelyet teljesen organikus környezetből szelektáltak. A szelekciós munka során külön figyelmet fordítottak olyan törzs kiválasztására, amely kifejezetten fehér- és rozéborok készítésére alkalmas. A törzset, annak bizonyított fiziológiai tulajdonságai alapján szelektálták abból a célból, hogy az általa erjesztett borok a kiválasztott szőlő és az adott terroár erős befolyása alá eshessen. A VitiFermTM Alba Fria 100%-ban organikus a szelekciótól az előállításáig. Ezért a VitiFermTM Alba Fria teljesen megfelel a vonatkozó EC 243/2007 és 889/2008 rendeletekben foglaltaknak. A VitiFermTM Alba Fria élesztő ideális eszköz mind a magas minőségű organikus minősítésű borok mind a konvencionális borok készítéséhez.

A VitiFermTM Alba Fria élesztő BORÁSZATI JELLEMZŐI:

 • Az élesztő egyesíti magában a nem Saccharomyces élesztőkre jellemző íz változatosságot és a Saccharomyces élesztőkre jellemző erjesztési biztonságot.
 • Széles ízsprektum és magas alkohol tolerancia.
 • Engedi kifejezésre jutni az ideális fajta- és a terroárkaraktert a borban.
 • Alacsony tápanyagigény.
 • Alacsony SO2 termelés, amivel elősegíti a MLF lezajlását, jó szinergizmus az MLF kultúrákkal.
 • Teljesen organikus minősítésű, megfelel az EC és az USDA szabályozásnak.
 • Kemikália és emulgeálószer mentes.

MAGAS MLF KOMPATIBILITÁS:

Az extrém alacsony SO2 termelésnek köszönhetően a VitiFermTM Alba Fria élesztő természetes módon segíti a biztonságos almasavlebomlást. Az MLF lefolyásának maximális biztonsága és gördülékenysége érdekében a MaloBacti HF2, CN1 és AF3 kultúránkat ajánljuk.

A SZÜKSÉGES MUST PARAMÉTEREK:

 • Maximális alkohol tolerancia: 15% Vol.
 • Maximális cukor tartalom 239 g/L
 • Hőmérséklet intervallum: 14-18°C
 • Minimális erjeszthető N2 tartalom >140 ppm
 • NTU szint a mustban >70 NTU

DÓZIS ÉS REHIDRATÁLÁS:

A VitiFermTM élesztők egyedi és igazoltan organikus előállítási módjának köszönhetően teljesen mentesek az kémiai emulgeálószerektől. Ezért tartsuk szem előtt, hogy ezen élesztők rehidratációját ne pusztán vízben végezzük. A tisztán organikus és emulgeálószer mentes előállításának köszönhetően a VitiFermTM Alba Fria élesztő rehidratálását must és tiszta víz keverékében kell végezni, amely alapjaiban különbözik a konvencionális élesztőrehidratációtól. Az élesztő rehidratációját must és tisztavíz 50:50% keverékében kell elvégezni. Alaposan keverjük fel többször is a beoltás elvégzése előtt. Tartsuk szem előtt, hogy a must víz keverék hőmérséklete a rehidratáció ideje alatt 25-30C közöti legyen. A megfelelő oxigénbevitel érdekében alapos, többszöri felkeverést kell végezni a rehidratáció ideje alatt.

Az optimális eredmény elérése érdekében a VitiFermTM Alba Fria élesztő használata esetén az alábbi adagolási dózisokat ajánljuk. Alacsonyabb élesztődózisok alkalmazása elhúzódó erjedést eredményezhet.

Alkalmazás Normál erjesztési feltételek esetén Nehéz erjesztési körülmények esetén
Fehérbor / rozébor 25-30 g/hL 30-40 g/hL
Hideg maceráció <15°C 30-40 g/hL
Habzóborok esetén 25-30 g/hL 35-60 g /hL
Elakadt erjedések 50-60 g/hL

Az erjedés alatt FermControlTM BIO tápanyag alkalmazását ajánljuk az optimális érzékszervi eredmény elérése és a gördülékeny erjedési dinamika érdekében. A FermControlTM BIO egy összetett élesztőtápanyag az élesztő teljes erjedés alatti komplex ellátásához. 140 ppm must YAN szint felett nem szükséges DAP – val való kiegészítés sem.

Ha a must cukortartalma < 225g/L  / 20,5MM° akkor 2 x 15g/hL FermControlTM BIO tápanyag adagolását ajánljuk.

Ha a must cukortartalma > 225g/L  / 20,5MM° akkor 2 x 20g/hL FermControlTM BIO tápanyag adagolását ajánljuk.

Az első adag FermControlTM BIO tápanyag adagolását a VitiFermTM Alba Fria élesztővel való inokuláció utáni második napon ajánljuk míg a másodszori tápanyagbevitelt az erjedés 2/3-ánál ajánljuk elvégezni!

ÖSSZETÉTEL:

A VitiFermTM Alba Fria élesztő előállítása során csak organikus minősítésű alapanyagokat használt fel a gyártó.

Ez teljes összhangban van a 234/2007 és a 889/2008 EU előírásokkal. A magas minőségű termelési standardok garantálják a végtermék tisztaságát és a maximális élősejtszámot.

A VitiFermTM Alba Fria élesztőt CO2 atmoszférás körülmények között, oxigéntől elzárva csomagolják.KISZERELÉS ÉS ELTARTHATÓSÁG

A VitiFermTM Alba Fria élesztő az alábbi kiszerelésekben elérhető:

 • 500g vákuumozott alumínium fólia tasakban
 • 20 x 500g vákuumozott alumínium fólia tasakban
 • 10kg vákuumozott alumínium fólia tasakban

Száraz körülmények között 20°C alatt tárolva a VitiFermTM Alba Fria élesztő minimum 18 hónapig eltartható. Magasabb hőmérsékleten tárolva a termékminőség csökken. A felbontott tasakot 7 napon belül használjuk fel!

BIZTONSÁG:

A VitiFermTM Alba Fria élesztőre nem vonatkozik speciális biztonsági előírás.

A termék szállítása, tárolása és alkalmazása teljesen ártalmatlan, mind az emberre mind annak környezetére.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

 A vízveszélyességi osztály: 0.

Vámtarifaszám: 2101 2019

Minden vörösbor esetén vagy a héjon történő erjesztésekhez a VitiFermTM Rubino Extra élesztőt ajánljuk.