VITIFERM ESPRIT

Cikkszám: 7040005 Kategória:

Leírás

VitiFermTMEsprit BIO

ORGANIKUS BORÁSZATI ÉLESZTŐ PEZSGŐK, GYÖNGYÖZŐBOROK ÉS ÜDE FEHÉRBOROK KÉSZÍTÉSÉHEZ

ÁLTALÁNOS LEÍRÁS:

A VitiFermTMEsprit BIO borászati élesztőtörzs (Saccharomyces Cerevisiae, DSMZ), amelyet pezsgő alapborok másodlagos erjesztésére szelektáltak. Az élesztő legfontosabb érzékszervi tulajdonságainak köszönhetően használata ajánlható üde könnyű nyári fehérborok készítésére is. A szelekciós munka során külön figyelmet fordítottak olyan törzs kiválasztására, amely az alacsony SO2 termelés mellett kifejezetten akadályozza a nem kívánatos MLF tevékenységet a másodlagos erjedési procedúra alatt. Az élesztő ezért ideálisan alkalmazható az olyan erjesztésekhez, ahol nem kívánatos az almasavbomlás lezajlása.

A törzset, annak bizonyított fiziológiai tulajdonságai alapján szelektálták abból a célból, hogy az általa erjesztett borok a kiválasztott szőlő és az adott terroár erős befolyása alá eshessen. A VitiFermTMEsprit BIO 100%-ban organikus a szelekciótól az előállításáig. Ezért a VitiFermTMEsprit BIO teljesen megfelel a vonatkozó EC 234/2007 és 889/2008 rendeletekben foglaltaknak. A VitiFermTMEsprit BIO élesztő ideális eszköz mind a magas minőségű pezsgők mind az organikus minősítésű csendesborok mind a konvencionális borok készítéséhez.

A VitiFermTMEsprit BIO BORÁSZATI JELLEMZŐI:

 • Rendkívül robosztus élesztő a pezsgők és habzóborok vagy az üde nyári fehérborok készítéséhez.
 • Magas erjesztési kapacitás és nyomástolerancia a másodlagos pezsgőerjesztések esetén.
 • Kiváló tömörödési jellemzők és gyors flokkuláció.
 • Engedi kifejezésre jutni a fajtakaraktert, és erősíti a friss citrusos jegyeket a borban.
 • Alacsony tápanyagigény.
 • Közepes SO2 termelés, gátolja az MLF lezajlását a másodlagos erjesztések és a friss üde borok esetén.
 • Teljesen organikus minősítésű, megfelel az EC és az USDA és a CFO szabályozásnak.
 • Allergén, kemikália és emulgeálószer mentes.

MLF INHIBÍCIÓ!

A közepes szintű SO2 termelésnek köszönhetően a VitiFermTMEsprit BIO élesztő természetes módon akadályozza az almasavlebomlást, ezért kiváló eszköz a pezsgőalapborok másodlagos erjesztéséhez, éppúgy, mint az üde fajtakarakteres friss fehérborok erjesztéséhez.

A SZÜKSÉGES MUST ALAPPARAMÉTEREK:

 • Maximális alkohol tolerancia: 15 % Vol.
 • Maximális cukor tartalom 235 g/L
 • Hőmérséklet intervallum: 15-18°C
 • Minimális erjeszthető N2 tartalom >140 ppm
 • NTU szint a mustban >70 NTU

DÓZIS ÉS REHIDRATÁLÁS:

A VitiFermTM élesztők egyedi és igazoltan organikus előállítási módjának köszönhetően teljesen mentesek az kémiai emulgeálószerektől. Ezért tartsuk szem előtt, hogy ezen élesztők rehidratációját ne pusztán vízben végezzük. A tisztán organikus és emulgeálószer mentes előállításának köszönhetően a VitiFermTMEsprit BIO élesztő rehidratálását must és tiszta víz keverékében kell végezni, amely alapjaiban különbözik a konvencionális élesztőrehidratációtól. Az élesztő rehidratációját must és tisztavíz 50:50% keverékében kell elvégezni. Alaposan keverjük fel többször is a beoltás elvégzése előtt. Tartsuk szem előtt, hogy a must víz keverék hőmérséklete a rehidratáció ideje alatt 25-30°C közöti legyen. A megfelelő oxigénbevitel érdekében alapos, többszöri felkeverést kell végezni a rehidratáció ideje alatt.

Az optimális eredmény elérése érdekében a VitiFermTMEsprit BIO élesztő használata esetén az alábbi adagolási dózisokat ajánljuk. Alacsonyabb élesztődózisok alkalmazása elhúzódó erjedést eredményezhet.

Alkalmazás Normál erjesztési feltételek esetén Nehéz erjesztési körülmények esetén
Fehérbor / rozébor 25-30 g/hL 30-40 g/hL
Habzóborok esetén 25-35 g/hL 35-60 g /hL
Megakadt erjesztés esetén 50-60 g/hL

Az erjedés alatt FermControlTM BIO tápanyag alkalmazását ajánljuk az optimális érzékszervi eredmény elérése és a gördülékeny erjedési dinamika érdekében. A FermControlTM BIO egy összetett élesztőtápanyag az élesztő teljes erjedés alatti komplex ellátásához. 140 ppm must YAN szint felett nem szükséges DAP – val való kiegészítés sem.

A másodlagos erjesztéseknél a 22-24g/L teljes erjeszthető cukortartalom esetén a Tirage-ba 6-8g/hL FermControlTM BIO tápanyag bekeverését ajánljuk.

Ha a must cukortartalma <225g/L / 20,5MM° akkor 2 x 15g/hL FermControlTM BIO tápanyag adagolását ajánljuk.

Ha a must cukortartalma > 225g/L / 20,5MM° akkor 2 x 20g/hL FermControlTM BIO tápanyag adagolását ajánljuk.

Az első adag FermControlTM BIO tápanyag adagolását a VitiFermTMEsprit BIO élesztővel való inokuláció utáni második napon ajánljuk míg a másodszori tápanyagbevitelt az erjedés 2/3-ánál ajánljuk elvégezni!

ÖSSZETÉTEL:

A VitiFermTMEsprit BIO élesztő előállítása során csak organikus minősítésű alapanyagokat használt fel a gyártó.

Ez teljes összhangban van a 234/2007 és a 889/2008 EU előírásokkal. A magas minőségű termelési standardok garantálják a végtermék tisztaságát és a maximális élősejtszámot.

A VitiFermTMEsprit BIO élesztőt CO2 atmoszférás körülmények között, oxigéntől elzárva csomagolják.KISZERELÉS ÉS ELTARTHATÓSÁG

A VitiFermTMEsprit BIO élesztő az alábbi kiszerelésekben elérhető:

 • 500g vákuumozott alumínium fólia tasakban
 • 20 x 500g vákuumozott alumínium fólia tasakban
 • 10kg vákuumozott alumínium fólia tasakban

Száraz körülmények között 20°C alatt tárolva a VitiFermTM Esprit BIO élesztő minimum 18 hónapig eltartható. Magasabb hőmérsékleten tárolva a termékminőség csökken. A felbontott tasakot 7 napon belül használjuk fel!

BIZTONSÁG:

A VitiFermTMEsprit BIO élesztőre nem vonatkozik speciális biztonsági előírás.

A termék szállítása, tárolása és alkalmazása teljesen ártalmatlan, mind az emberre mind annak környezetére. 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

 A vízveszélyességi osztály: 0.

Vámtarifaszám: 2102 2019