Leírás
VitiFermTM Rubino Extra BIO
ORGANIKUS BORÁSZATI ÉLESZTŐ vörös szőlőfajták karakteres boraihoz
ÁLTALÁNOS LEÍRÁS:
VitiFermTM Rubino Extra olyan új élesztőtörzs (Saccharomyces Cerevisiae, DSMZ 27009), amelyet teljesen organikus környezetből szelektáltak. A szelekciós munka során külön figyelmet fordítottak olyan törzs kiválasztására, amely kifejezetten alkalmas vörösborok készítésére. A törzset annak bizonyított fiziológiai tulajdonságai alapján szelektálták abból a célból, hogy az általa erjesztett borok a kiválasztott szőlő és az adott terroár erős befolyása alá eshessen. A VitiFermTM Rubino Extra 100%-ban organikus a szelekciótól az előállításáig, ezért a VitiFermTM Rubino Extra teljesen megfelel a vonatkozó EC 243/2007 és 889/2008 rendeletekben foglaltaknak. A VitiFermTM Rubino Extra élesztő ideális eszköz mind a magas minőségű organikus minősítésű borok mind a konvencionális borok készítéséhez.
A VitiFermTM Rubino Extra élesztő BORÁSZATI JELLEMZŐI:
- Az élesztő egyesíti magában a nem Saccharomyces élesztőkre jellemző íz változatosságot és a Saccharomyces élesztőkre jellemző erjesztési biztonságot.
- Széles ízsprektum és magas alkohol tolerancia.
- Az élesztő magas Xyláz aktivitásának köszönhetően nagy extrakciós képességgel rendelkezik.
- Engedi kifejezésre jutni a fajtára és a terroárra jellemző karaktert a borban.
- Alacsony tápanyagigény.
- Alacsony SO2 termelés, amivel elősegíti a MLF lezajlását, jó szinergizmus az MLF kultúrákkal.
- Teljesen organikus minősítésű, megfelel az EC és az USDA szabályozásnak.
- Kemikália és emulgeálószer mentes.
MAGAS MLF KOMPATIBILTÁS
Az extrém alacsony SO2 termelésnek köszönhetően a VitiFermTM Rubino Extra élesztő természetes módon segíti a biztonságos almasavlebomlást. Az MLF lefolyásának maximális biztonsága és gördülékenysége érdekében a MaloBactiTM HF2, CN1 és AF3 kultúránkat ajánljuk.
SZÜKSÉGES MUST PARAMÉTEREK:
- Maximális alkohol tolerancia: 16% Vol.
- Maximális cukortartalom: 285g/L
- Hőmérséklet intervallum: 14-32 °C
- Minimális erjeszthető N2: >180ppm.
DÓZIS ÉS REHIDRATÁLÁS:
A VitiFermTM élesztők egyedi és igazoltan organikus előállítási módjának köszönhetően teljesen mentesek az kémiai emulgeálószerektől. Ezért tartsuk szem előtt, hogy ezen élesztők rehidratációját ne pusztán vízben végezzük. A tisztán organikus és emulgeálószer mentes előállításának köszönhetően a VitiFermTM Rubino Extra élesztő rehidratálását must és tiszta víz keverékében kell végezni, amely alapjaiban különbözik a konvencionális élesztőrehidratációtól. Az élesztő rehidratációját must és tisztavíz 50:50% keverékében kell elvégezni. Alaposan keverjük fel többször is a beoltás elvégzése előtt. Tartsuk szem előtt, hogy a must víz keverék hőmérséklete a rehidratáció ideje alatt 20-30°C közöti legyen. A megfelelő oxigénbevitel érdekében alapos, többszöri felkeverést kell végezni a rehidratáció ideje alatt.
Az optimális eredmény elérése érdekében a VitiFermTM Rubino Extra élesztő használata esetén az alábbi adagolási dózisokat ajánljuk. Alacsonyabb élesztődózisok alkalmazása elhúzódó erjedést eredményezhet.
Alkalmazás | Normál erjesztési feltételek esetén | Nehéz erjesztési körülmények esetén |
Vörösbor | 25-30 g/hL | 30-40 g/hL |
Hideg maceráció <15°C | 30-40 g/hL | |
Habzóborok esetén | 25-35 g/hL | 35-60 g /hL |
Elakadt erjedések | 50-60 g/hL |
Melegítéses eljárással készülő cefrék esetében előbb az inokulációt kell elvégezni majd utána a 20°C-ra való visszahűtést.
Az erjedés alatt FermControlTM BIO tápanyag alkalmazását ajánljuk az optimális érzékszervi eredmény elérése és a gördülékeny erjedési dinamika érdekében. A FermControlTM BIO egy összetett élesztőtápanyag az élesztő teljes erjedés alatti komplex ellátásához. 140 ppm must YAN szint felett nem szükséges DAP – val való kiegészítés sem.
Ha a must cukortartalma < 225g/L / 20,5MM° akkor 2 x 15g/hL FermControlTM BIO tápanyag adagolását ajánljuk.
Ha a must cukortartalma > 225g/L / 20,5MM° akkor 2 x 20g/hL FermControlTM BIO tápanyag adagolását ajánljuk.
Az első adag FermControlTM BIO tápanyag adagolását a VitiFermTM Rubino Extra élesztővel való inokuláció utáni második napon ajánljuk míg a másodszori tápanyagbevitelt az erjedés 2/3-ánál ajánljuk elvégezni!
ÖSSZETÉTEL:
A VitiFermTM Rubino Extra élesztő előállítása során csak organikus minősítésű alapanyagokat használt fel a gyártó.
Ez teljes összhangban van a 234/2007 és a 889/2008 EU előírásokkal. A magas minőségű termelési standardok garantálják a végtermék tisztaságát és a maximális élősejtszámot.
A VitiFermTM Rubino Extra élesztőt CO2 atmoszférás körülmények között, oxigéntől elzárva csomagolják.KISZERELÉS ÉS ELTARTHATÓSÁG
A VitiFermTM Rubino Extra élesztő az alábbi kiszerelésekben elérhető:
- 500g vákuumozott alumínium fólia tasakban
- 20 x 500g vákuumozott alumínium fólia tasakban
- 10kg vákuumozott alumínium fólia tasakban
Száraz körülmények között 20°C alatt tárolva a VitiFermTM Rubino Extra élesztő minimum 18 hónapig eltartható. Magasabb hőmérsékleten tárolva a termékminőség csökken. A felbontott tasakot 7 napon belül használjuk fel!
BIZTONSÁG:
A VitiFermTM Rubino Extra élesztőre nem vonatkozik speciális biztonsági előírás.
A termék szállítása, tárolása és alkalmazása teljesen ártalmatlan, mind az emberre mind annak környezetére.
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:
A vízveszélyességi osztály: 0.
Vámtarifaszám: 2102 2019
Minden fehér- és rozébor esetén a VitiFermTM Alba Fria élesztőt ajánljuk.