VITIFERM RUBINO EXTRA

Cikkszám: 7020005 Kategória:

Leírás

VitiFermTM Rubino Extra BIO

ORGANIKUS BORÁSZATI ÉLESZTŐ vörös szőlőfajták karakteres boraihoz

ÁLTALÁNOS LEÍRÁS:

VitiFermTM Rubino Extra olyan új élesztőtörzs (Saccharomyces Cerevisiae, DSMZ 27009), amelyet teljesen organikus környezetből szelektáltak. A szelekciós munka során külön figyelmet fordítottak olyan törzs kiválasztására, amely kifejezetten alkalmas vörösborok készítésére. A törzset annak bizonyított fiziológiai tulajdonságai alapján szelektálták abból a célból, hogy az általa erjesztett borok a kiválasztott szőlő és az adott terroár erős befolyása alá eshessen. A VitiFermTM Rubino Extra 100%-ban organikus a szelekciótól az előállításáig, ezért a VitiFermTM Rubino Extra teljesen megfelel a vonatkozó EC 243/2007 és 889/2008 rendeletekben foglaltaknak. A VitiFermTM Rubino Extra élesztő ideális eszköz mind a magas minőségű organikus minősítésű borok mind a konvencionális borok készítéséhez.

A VitiFermTM Rubino Extra élesztő BORÁSZATI JELLEMZŐI:

 • Az élesztő egyesíti magában a nem Saccharomyces élesztőkre jellemző íz változatosságot és a Saccharomyces élesztőkre jellemző erjesztési biztonságot.
 • Széles ízsprektum és magas alkohol tolerancia.
 • Az élesztő magas Xyláz aktivitásának köszönhetően nagy extrakciós képességgel rendelkezik.
 • Engedi kifejezésre jutni a fajtára és a terroárra jellemző karaktert a borban.
 • Alacsony tápanyagigény.
 • Alacsony SO2 termelés, amivel elősegíti a MLF lezajlását, jó szinergizmus az MLF kultúrákkal.
 • Teljesen organikus minősítésű, megfelel az EC és az USDA szabályozásnak.
 • Kemikália és emulgeálószer mentes.

MAGAS MLF KOMPATIBILTÁS

Az extrém alacsony SO2 termelésnek köszönhetően a VitiFermTM Rubino Extra élesztő természetes módon segíti a biztonságos almasavlebomlást. Az MLF lefolyásának maximális biztonsága és gördülékenysége érdekében a MaloBactiTM HF2, CN1 és AF3 kultúránkat ajánljuk.

SZÜKSÉGES MUST PARAMÉTEREK:

 • Maximális alkohol tolerancia: 16% Vol.
 • Maximális cukortartalom: 285g/L
 • Hőmérséklet intervallum: 14-32 °C
 • Minimális   erjeszthető N2: >180ppm.

DÓZIS ÉS REHIDRATÁLÁS:

A VitiFermTM élesztők egyedi és igazoltan organikus előállítási módjának köszönhetően teljesen mentesek az kémiai emulgeálószerektől. Ezért tartsuk szem előtt, hogy ezen élesztők rehidratációját ne pusztán vízben végezzük. A tisztán organikus és emulgeálószer mentes előállításának köszönhetően a VitiFermTM Rubino Extra élesztő rehidratálását must és tiszta víz keverékében kell végezni, amely alapjaiban különbözik a konvencionális élesztőrehidratációtól. Az élesztő rehidratációját must és tisztavíz 50:50% keverékében kell elvégezni. Alaposan keverjük fel többször is a beoltás elvégzése előtt. Tartsuk szem előtt, hogy a must víz keverék hőmérséklete a rehidratáció ideje alatt 20-30°C közöti legyen. A megfelelő oxigénbevitel érdekében alapos, többszöri felkeverést kell végezni a rehidratáció ideje alatt.

Az optimális eredmény elérése érdekében a VitiFermTM Rubino Extra élesztő használata esetén az alábbi adagolási dózisokat ajánljuk. Alacsonyabb élesztődózisok alkalmazása elhúzódó erjedést eredményezhet.

Alkalmazás Normál erjesztési feltételek esetén Nehéz erjesztési körülmények esetén
Vörösbor 25-30 g/hL 30-40 g/hL
Hideg maceráció <15°C 30-40 g/hL
Habzóborok esetén 25-35 g/hL 35-60 g /hL
Elakadt erjedések 50-60 g/hL

Melegítéses eljárással készülő cefrék esetében előbb az inokulációt kell elvégezni majd utána a 20°C-ra való visszahűtést.

Az erjedés alatt FermControlTM BIO tápanyag alkalmazását ajánljuk az optimális érzékszervi eredmény elérése és a gördülékeny erjedési dinamika érdekében. A FermControlTM BIO egy összetett élesztőtápanyag az élesztő teljes erjedés alatti komplex ellátásához. 140 ppm must YAN szint felett nem szükséges DAP – val való kiegészítés sem.

Ha a must cukortartalma < 225g/L  / 20,5MM° akkor 2 x 15g/hL FermControlTM BIO tápanyag adagolását ajánljuk.

Ha a must cukortartalma > 225g/L  / 20,5MM° akkor 2 x 20g/hL FermControlTM BIO tápanyag adagolását ajánljuk.

Az első adag FermControlTM BIO tápanyag adagolását a VitiFermTM Rubino Extra élesztővel való inokuláció utáni második napon ajánljuk míg a másodszori tápanyagbevitelt az erjedés 2/3-ánál ajánljuk elvégezni!

ÖSSZETÉTEL:

A VitiFermTM Rubino Extra élesztő előállítása során csak organikus minősítésű alapanyagokat használt fel a gyártó.

Ez teljes összhangban van a 234/2007 és a 889/2008 EU előírásokkal. A magas minőségű termelési standardok garantálják a végtermék tisztaságát és a maximális élősejtszámot.

A VitiFermTM Rubino Extra élesztőt CO2 atmoszférás körülmények között, oxigéntől elzárva csomagolják.KISZERELÉS ÉS ELTARTHATÓSÁG

A VitiFermTM Rubino Extra élesztő az alábbi kiszerelésekben elérhető:

 • 500g vákuumozott alumínium fólia tasakban
 • 20 x 500g vákuumozott alumínium fólia tasakban
 • 10kg vákuumozott alumínium fólia tasakban

Száraz körülmények között 20°C alatt tárolva a VitiFermTM Rubino Extra élesztő minimum 18 hónapig eltartható. Magasabb hőmérsékleten tárolva a termékminőség csökken. A felbontott tasakot 7 napon belül használjuk fel!

BIZTONSÁG:

A VitiFermTM Rubino Extra élesztőre nem vonatkozik speciális biztonsági előírás.

A termék szállítása, tárolása és alkalmazása teljesen ártalmatlan, mind az emberre mind annak környezetére.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

 A vízveszélyességi osztály: 0.

Vámtarifaszám: 2102 2019

Minden fehér- és rozébor esetén a VitiFermTM Alba Fria élesztőt ajánljuk.