CLEAR UP BIO

Cikkszám: 1070010 Kategória:

Leírás

Clear up BIO

MAGAS TISZTASÁGÚ, TANÚSÍTOTTAN ORGANIKUS MINŐSÉGŰ ÉLESZTŐSEJTFAL

MUSTOK TISZTÍTÁSÁRA ÉS AZ ÉLESZTŐ ANYAGCSERE MŰKÖDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSÉRE


Általános tények

Ez a magas tisztaságú élesztősejtfal készítmény olyan tulajdonságokkal rendelkezik, melynek számos érdekes felhasználási területe lehet a borkészítés során. Ezen tulajdonságok egyike, hogy a készítmény jelentős adszorpciós kapacitással rendelkezik azon összetevőkkel szemben, amelyek gátló tényezők lehetnek az erjedések során és elakadó erjesztésekhez vezethetnek. Az ilyen gátló tényezők lehetnek a (C12-C20) zsírsavak vagy a peszticid maradványok, illetve bizonyos gombák által termelt toxinok (Mycotoxinok). A Clear up BIO az első tanúsítottan organikus minősítésű élesztősejtfal készítmény, amely képes eltávolítani vagy jelentősen csökkenteni a fentebb említett gátló összetevőket, mint amilyenek a közepes hosszúságú zsírsavak, vagy más a mustban vagy a borban előforduló egyéb toxinok. A Clear up BIO az EU 234/2007 és 889/2008 rendeletekkel összhangban tanúsított és az organikus borok készítésére elfogadott termék.


Alkalmazás

A Clear up BIO magas tisztaságú élesztősejtfal készítmény. Az előállítása során alkalmazott speciális mosási és gyártási eljárásoknak köszönhetően magas abszorpciós kapacitással rendelkezik egyes gátló hatású vagy kedvezőtlen érzékszervi jellemzőkkel rendelkező összetevőkkel szemben. A Clear up BIO szintén alkalmazható érzékszervi korrekciókra bizonyos illó fenolok jelenléte esetén. A harmadik lehetséges alkalmazási terület az erősen túltisztított mustok esetében a belső felület növelésével elősegítheti az élesztők működésének dinamikáját, amivel kedvezőbb erjedés biztonságot eredményezhet a magas cukortartalmú mustok esetében. A szomszédos ábra mutatja egy 2011 évjáratú fehér burgundi esetén az élesztősejtfal készítménynek az élesztő működésének dinamikájára gyakorolt hatását. A Clear up BIO 65NTU- val emelte meg a kontrol must zavarossági indexét. A görbék lefutása alapján evidens a kezelt és a kontroll erjedés dinamika közti különbség.


Tulajdonságok

A Clear up BIO számos alkalmazási lehetőséggel rendelkezik, a megakadt vagy elhúzódó erjedések, illetve a mellék illatok és ízek eliminálásában.

Eltávolítja a gátló hatású középhosszú láncú zsírsavakat a mustból vagy a fiatal borokból.

 

Megköt számos peszticid maradványt és mikotoxint.

Csökkenteni tudja bizonyos illó fenolok (például a Brettanomyces) által termelt vegyületek koncentrációját.

Eltávolítja a frissen kierjedt tételekből a kellemetlen illatokért felelős kénvegyületeket.

Javítja a stresszelt szőlőből származó mustokból erjesztett borok érzékszervi megítélését.

Jól alkalmazható fehér- és rozéborok szín korrekciójára.

Ideális az erősen túltisztított mustok (például flotáció) belső felületének növelésében.

Nincs érzékszervileg negatív hatása a mustra vagy a borra.


2B FermControl GmbH FERMENTATION TECHNOLOGY & OENOLOGY


Praktikus alkalmazás

A Clear up BIO alkalmazható bármely típusú muston vagy fiatal boron. Szintén alkalmazható gyümölcslé koncentrátumok erjesztésénél. Minden alkalmazás esetén azonban fontos, hogy a Clear up BIO-t alaposan és csomómentesen keverjük el a felhasználás előtt.

Dózisok

 

Alkalmazás   Dózis

Elhúzódó vagy megakadt 30-40 g/hL

erjedések

Mellék illatok és zamatok 10-30 g/hL

megkötése

A belső felület növelése 10-20 g/hL

Egyéb alkalmazás Teszt alapján meghatározandó

 

Használati útmutató

Keverjük el az ajánlott mennyiségű Clear up BIO-t teljesen csomómentesen borban vagy mustban.

Használjunk 10 L bort vagy mustot 1 kg termékhez

Amikor a szuszpenziót adagoljuk a musthoz vagy a borhoz azt alapos elkeverés mellett tegyük.

Ha csak nem a belső felület növelésére használjuk túltisztított must esetén, akkor a kontakt idő minimum 1-2 órától maximum 24 óráig terjedjen.

Távolítsuk el a mustból egy fejtéssel vagy szűréssel a leülepedett Clear up BIO-t.

 

Elhúzódó vagy leakadt erjedések esetén az alábbiakat ajánljuk.

Maximum 30-40mg/L SO2 hozzáadása a fiatal borok esetén. Figyelem! CO2 képződés!

Teljesen feloldott és elkevert Clear up BIO-t alkalmazzunk.

Győződjünk meg arról, hogy a szuszpenziót alaposan elkeverjük a hozzáadáskor a mustban vagy a borban.

24 óra után fejtsük le az üledékről a tételt.

Oltsuk be a tételt az új élesztővel.

Adjunk 10g/hL Clear up BIO-t a tételhez.


Összetétel

A Clear up BIO készítmény organikus élesztősejtfal készítmény, amely megfelel az EC 834/2007 & 889/2008 vonatkozó előírásainak.

A Clear up BIO GMO mentes, és megfelel az élelmiszeripari szabványoknak. (Food Grade Standard).

 

Csomagolás és eltarthatóság

A Clear up BIO 1kg és 5kg-os védőgázzal töltött alumínium fólia tasakokban kerül kiszerelésre.

Eltarthatóság: minimum 36 hónap 15 °C- on hűvös száraz helyen tárolva. 35 °C feletti hőmérsékleten tárolva a termék károsodhat.

A felbontott tasakokat minél előbb használjuk fel!