ANCHOR VIN 7

Cikkszám: CANCHVIN7 Kategória:

Leírás

VIN 7           

Élesztő a thiol-aromakomponens kiemelésére fehérszőlőből készült mustok erjesztéséhez

Gyártó: ANCHOR WINE YEAST: PO Box 4, EPP Indust 7475, South Africa.

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Eredete:

Az ANCHOR VIN 7 a Dél-Afrikai Stellenboschban található Mezőgazdasági Kutatóközpont Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetének az ARC Infruitec-Nietvoorbij élesztőhibridizációs programjának az eredménye.

Alkalmazása:

Az VIN 7 élesztő ideális az alacsony hőmérsékleten erjesztett aromás fehérborok készítéséhez. A VIN 7 a thiol aromákat és ízjegyeket termel (golgotavirág gyümölcs, grépfrút, egres és guava) a must nem aromás preukrzoraiból. Ezért különösen ajánlott a következő szőlőfajtákból származó mustok erjesztéséhez: Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, és a Colombard.

A fermentáció kinetikája:

Az erjedés a végén lassul –     hűtés ajánlott

Alkohol kihozata     –    0,58-0,63

Technikai jellemzők:

Hidegtűrés        –    12 ̊C

Optimális  ̊C tartomány  –    13-16̊C

Optimális must tisztaság –    50-90 NTU

Ozmotikus tolerancia   –    24,5̊Balling,13,6̊Baumé ~15,5v/v%

Alkohol tolerancia 15̊C-on    15%

Habképzés        –    Közepes

Anyagcsere jellemzők:

Glicerol termelés    –    5-7 g/L

Illósav termelés         -0,4-0,8 g/L

SO2 termelés        –    nagyon alacsony

Nitrogén szükséglet    –    alacsony

Fenotípus:

Killer aktivitás        –    Érzékeny

Cinnamyl dekarb. aktivitás    Gyengén pozitív (PO+)

Dózis:

20g/hL

Csomagolás:

1kg-os vákuumfóliázott csomagokban (5-15̊C között száraz helyen tárolandó!)

Az ANCHOR szárított aktív fajélesztők tulajdonságai és jellemzői

élesztő
Reduktív Száraz Fehérbor (újvilági) VS    VS VS    S     VS VS     
Klasszikus Száraz Fehérbor VS     S       
Vörösbor (újvilági, gyümölcsös)   VS S VS S S   VS           
Klasszikus Vörösbor   VS VS S   VS   VS           
Brandy alapbor                  S   VS    
Félédes Fehérbor                  VS S         
MLF Kompatibilitás S VS D S S S S S S S S D
Hidegtűrés  13°C- ig               
Alkohol tűrés  16%  felett                  
Killer aktivitás     
POF negatív          NT    
Saccharomyces cerevisiae (cerevisiae)                        
Saccharomyces cerevisiae (bayanus)                            
Saccharomyces cerevisiae (hybrid)              
Saccharomyces spp. Keverék         

NT: Nem Tesztelt; S: Jellemző; VS: Erősen Jellemző; D: Az MLF vontatott lehet                Országonként eltérő lehet az egyes törzsek elérhetősége.

Rehidratációs procedúra:

  1. lépés: adjunk 1 kg élesztőt 10L higított35-38̊C-os musthoz +/- 7̊Brix (4Baumé) óvatos kevergetés közben ügyelve, hogy ne csomósodjon össze. Lehetőleg klórmentes vizet használjunk.
  2. lépés: Hagyjuk 10-20 percet állni.
  3. Lépés: Kezdjük el az erjesztendő musttal visszahűteni az inokulátumot állandó kevergetés mellett. (10̊C !)
  4. Lépés: Keverjük hozzá az inokulátumot a z erjesztendő musthoz.

Az adatlapon szereplő termékek specifikációi a megadott instrukciók mellett érvényesek, és felelősségünk idáig terjed. Minden alkalmazást az éppen fennálló körülményekhez kell igazítani, ami minden esetben a felhasználó felelőssége.