40SIL

Cikkszám: E3031221 Kategória:

Leírás

40 SIL®

Gyors hatású derítőanyag

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Località Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Összetétel:

40%-os kovasav-szol oldat (E551).

Tulajdonságai:

A 40 SIL a szilícium-dioxid (SiO2) vizes oldata, amely kationok segítségével 9 pH- n van stabilizálva. Az oldat szilárd alkotói, amelyek egységesen 25nm átmérővel rendelkeznek, több mint 200m2/g fajlagos felülettel jellemezhetők, ami rendkívül magas reakcióképességet biztosít. A hidroxil (OH) csoportok, amelyek a felszín kolloidális micéliumaiban vannak egyenletesen eloszlatva negatív töltést biztosítanak és ezért képesek elektrosztatikus kötést létrehozni a pozitív töltésű alkotókkal, mint amilyen a zselatin és általában a fehérjék.

Használata:

Alapvető tulajdonságaiból adódóan a 40SIL zselatinnal (Gelaxina Fluid) vagy más fehérje tartalmú derítőszerrel együtt alkalmazva a derítés folyamán egy jellegzetes rácsos szerkezetet alkotnak, amely az ülepedés során a folyadékot tökéletesen tisztává teszi, és kompaktabb üledéket hoz létre, mint a normál derítések során.

Az ülepedés alatt a kolloidok egy része a fenolos összetevők és a fehérjék megkötődnek, ezért a 40SIL fontos általános stabilizáló hatással is rendelkezik, valamint javítja a szűrhetőségi indexet.

A 40SIL használható a mustok statikus és dinamikus tisztításakor, alkalmazható fehér- és vörösborok derítésére anélkül, hogy azok kromatikus tulajdonságait negatív irányban befolyásolná, ugyanakkor emeli a kezelt tételek oxidációval szembeni stabilitását.

A 40SIL szintén hatékonyan alkalmazható a kálium – ferrocianidos derítések során, elősegítve a gyors és tökéletes ülepedést.

A 40SIL használata során vegyük figyelembe a vonatkozó borászati előírásokat.

A 40SIL felhasználásra kész állapotban jön forgalomba. Több hatóanyag alkalmazása során a következő bekeverési sorrendet érdemes tartani: bentonit, kálium – ferrocianid, 40SIL, fehérje.

Minden esetben gondoskodjunk a derítőanyag megfelelő elkeveréséről, homogenizációjáról.

Dózis:

50-100 g/hL mustok esetében.

25-50g/hL borok esetében.

Figyelem: ajánlott előzetes laboratóriumi tesztek során a megfelelő zselatin/kovasav-szol arányt meghatározni a SIL 40 megfelelő adagolásához. Az általános zselatin : kovasav-szol arány: 1:5 és 1:15 közötti.

Kiszerelése:

25 kg-os polietilén kannákban.

Tárolása:

Száraz hűvös (5°C felett) helyen a megbontott tételt alaposan visszazárva. A termék fagyra érzékeny.

Veszélyességi besorolása:

A termék besorolása: ’ nem veszélyes’.