ACIDO CITRICO

Cikkszám: E2021101 Kategória:

Leírás

Citromsav -Antioxidáns stabilizáló szer borászati alkalmazásra

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Località Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12

Összetétel: citromsav (E330)

Jellemzők:

A citromsav egy olyan anyag, mely a természetben, sok gyümölcsben is jelen van.

Az élelmiszeriparban sok terméknél használatos, mint savszabályzó anyag.

A borászatban az oxidációs és a vas tartalomból eredő elváltozások megelőzése, elkerülése végett alkalmazzák. Fehér, tiszta, kristályos por formában kerül forgalomba, amely a készítése során jellegzetes tulajdonságait változatlanul megőrzi.

Alkalmazása:

A citromsav, mint stabilizátor, mely igen hatékony hatást fejt ki a vas+++ ionra, jellegzetes tulajdonsága révén oldható aniont képezve. Jellegzetes tulajdonságainak köszönhetően, az aszkorbinsavval társítva alkalmazásával megakadályozhatók a vasas eredetű kiválások a normál vastartalmú borok esetében. Ezen kívül hozzájárul a borkő- és szín- stabilizációhoz.

Javítja a bor organoleptikus tulajdonságait, a végterméknek ez által frissességet kölcsönöz. 0,93 g/L citromsav hozzáadása, 1g/L-el emeli a borkősavban kifejezett savtartalmat.

A citromsav használatakor, az anyagra érvényben lévő szabályoknak megfelelően járjunk el.

Felhasználása:

A citromsav nagyon könnyen oldódik borban is, ezért egyenesen a kezelendő tételhez ajánlott adni, rögtön a palackozás előtti pillanatokban, anélkül, hogy szükség lenne előre vízben vagy borban oldatot készíteni belőle. Túl korai alkalmazása a gyártás alatt nem javallott, mivel a különféle mikroorganizmusok által könnyen felhasználható anyag.

Adagolása:

Vörös és fehér borokhoz: 20-60 g /hL.

A végtermékben a citromsav mennyisége nem lépheti túl az 1 g/L aktuális törvényben lévő előírt mennyiséget.

Gyümölcslevek és más termékek alkalmazásánál, a jelen érvényben lévő szabályoknak megfelelően járjunk el.

Csomagolása: 25 kg-os zsákokban, valamint 1 kg-os polylaminált zacskókban.

Tárolása:

Száraz, hűvös helyen tartandó, a kinyitott zsákot gondosan zárjuk vissza, mivel rendkívül higroszkópos.

Figyelmeztetés:

Az olasz minisztériumi érvényben lévő határozat alapján: Xi„IRRITÁLÓ”.