ACIDO L-LATTICO 80 %

Cikkszám: E2024201 Kategória:

Leírás

L(+) TEJSAV
Savszabályozó anyag borászati alkalmazásra
Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Località Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
Összetétel: 80%-os L(+) tejsav E(270).

Jellemzők:
A mustban és a borban a tejsav L (+) és D(-) formában fordul elő, mint a különböző mikrobiológiai folyamatok metabolitikus terméke. A tejsavnak széles felhasználási köre van az élelmiszeriparban savszabályozó anyagként. Jellegzetes illatú 80%os színtelen oldatban kerül forgalomba.

Alkalmazása:
A jelenlegi előírások alapján a borkősavval és az almsavval kombinált használata –mint savszabályozó anyag-engedélyezett a borászati alkalmazása. Az L(+) tejsav alkalmazásával a bor borkősavban kifejezett savtartalma a következők szerint emelkedik: 100g/hL L(+) tejsav adagolásával 0,833 g/L a borkősavban kifejezett savérték emelkedés.

Használata:
Megjegyzés: mivel minden bor különböző mértékben és formákban tartalmaz sókat és szabad savakat, ezért a termék alkalmazása előtt ajánlott előzetes teszteket (analitikai és organoleptikai) végezni a kívánt eredmény elérése érdekében.
A kész borban az L(+) tejsav mind a kémiai egyensúlya mind a mikrobiológiai lebomlása szempontjából rendkívül stabilnak tekinthető.
A pH csökkentés céljából adagolt L(+) tejsav hatása gyakorlatilag nulla, de az eredményezett organoleptikai hatása rendkívül kedvező, a bornak élénkséget kölcsönöz, „édesebb” kerekebb savérzetet biztosít mint az almasav.
Alkalmazása során be kell tartani a vonatkozó előírásokat (EK Rendelet: 606/2009)

Adagolás: az L(+)tejsav oldat formátumú így a borban csak alaposan el kell keverni. Az alkalmazott maximális dózisa mustok esetében 150g/hl (borkősavban kifejezve), borok esetében pedig 250g/hL borkősavban kifejezve, ha a borvidéken más szabályozás nincs érvényben.

Csomagolás:
25 kg-os kannákban.

Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó, a kinyitott kannát gondosan zárjuk vissza.

Figyelmeztetés:
Az 1992/01/28-as olasz minisztériumi határozat alapján: „IRRITÁLÓ”.