ACIDO L-MALICO

Cikkszám: E2023701 Kategória:

Leírás

L(-) ALMASAV
Savszabályozó anyag borászati alkalmazásra
Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Località Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
Összetétel: Tiszta L(-) Almasav E(296).

Jellemzők:
A szőlőben és a borban az almasav L (-) szabad és sókhoz kötött formákban fordul elő. Az almasavnak széles felhasználási köre van az élelmiszeriparban savszabályozó anyagként. Jellegzetes illattól mentes fehér por formulában kerül forgalomba.

Alkalmazása:
Az almasav -mint a növényvilágban az egyik legszélesebb körben előforduló természetes szerves sav- a jelenlegi előírások alapján a borkősavval és a tejsavval kombináltan –mint savszabályozó anyag-engedélyezett a borászati alkalmazása. Mivel a bor természetes alkotó eleme, ezért alkalmazásával csak kismértékben változtatjuk meg a bor eredeti kompozícióját, karakterisztikáját. Az L(-) almasav kevésbé disszociált állapotban van jelen a mustban mint a borkősav, ezért az alkoholos fermentáció alatt jóval stabilabban viselkedik. Mikrobiológiai szempontból viszont többé-kevésbé intenzív módon preferált az egyes baktériumok által az almasav bontás idején.
Az L(-) almasav alkalmazásával a bor borkősavban kifejezett savtartalma a következők szerint emelkedik: 100g/hL L(-) almasav adagolásával elméletileg 1,119 g/L a borkősavban kifejezett savérték emelkedés.

Megjegyzés: mivel minden bor különböző mértékben és formákban tartalmaz sókat és szabad savakat, ezért a termék alkalmazása előtt ajánlott előzetes teszteket (analitikai és organoleptikai) végezni a kívánt eredmény elérése érdekében.
Az L(-) almasavval végrehajtott pH szint csökkentés nagyon alacsony mértékű (pK1=3,46), de az okozott organoleptikai hatás annál nagyobb, frissességet, üdeséget visz a kezelt borba.
Alkalmazásakor vegyük figyelembe a vonatkozó előírásokat: (EK rendelet 606/2009)

Adagolás: az L(-) almasav por formátumú így a borban csak alaposan el kell keverni. Az alkalmazott maximális dózisa mustok esetében 150g/hl (borkősavban kifejezve), borok esetében pedig 250g/hL borkősavban kifejezve, ha a borvidéken más szabályozás nincs érvényben.

Csomagolás:
25 kg-os zsákban.

Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó, a kinyitott zsákot gondosan zárjuk vissza, mivel rendkívül higroszkópos.

Figyelmeztetés:
Az 1992/01/28-as olasz minisztériumi határozat alapján: „IRRITÁLÓ”.