ACIDO TARTARICO

Cikkszám: E2021301 Kategória:

Leírás

BORKŐSAV  – Borászati savszabályozó anyag.

Gyártó: VASON GROUP S.R.L. Località Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Összetétele: tiszta borkősav (E 334)

Jellemzők:

A borkősav természetes módon jelen van mind szabad, mind borkősav-só formájában a borban, mind a szőlőben. Mint savszabályozó anyag, alkalmazása számos élelmiszeripari termékben általános. Fehér – átlátszó kristályos, kimondottan tiszta formában fordul elő.

Alkalmazása:

A borkősav (az almasavval valamint tejsavval együtt) a jelenlegi szabályozás szerint a borkészítés során alkalmazható készítmény.

Technológiai szempontból, használata kevésbé változtatja meg egy bor karakterét és összetételét, mivel a borkősav már bőségesen jelen van a kezdeti termékben is.

A hozzáadott borkősav, az adagolt mennyiséggel arányos mértékben növeli a termék savmennyiségét. Valójában kálium jelenlétében, a borkősav kevésbé oldódó kálium-tartarát sót képez, amely a változó mértékben csapódik ki a bor kémiai-fizikai tulajdonságaitól függően.

A pH érték csökkenése, mely egy borkősavas tartarát beavatkozás, kétség kívül hasznos technikai előnyökkel jár. Borerjesztés folyamán javítja a borok minőségét, csökkenti az illósav képződését és javítja a bor színének élénkségét.

A borkősav használatakor, az anyagra érvényben lévő szabályoknak megfelelően járjunk el.

Felhasználása:

A borkősav nagyon könnyen oldódik, ezért a kezelendő mennyiséghez direkt módon kell hozzáadni, anélkül hogy előzetesen borban vagy vízben oldatot kellene belőle készíteni.

Adagolása:

Maximális 150 g/hL–es mennyiség alkalmazása mustoknál, 250 g/hL–es mennyiség pedig a boroknál, mely a törvényben foglalt alkalmazható határérték.

Csomagolása:

25 kg-os zsákokban, valamint 1 kg-os polylaminált zacskókban.

Tárolása:

Száraz, hűvös helyen tartandó, a kinyitott zsákot gondosan zárjuk vissza, mivel rendkívül higroszkópos.

Figyelmeztetés:

A jelen érvényben lévő határozatok alapján a termék a ”nem veszélyes” kategóriába tartozik.