ARABAN

Cikkszám: E4040533 Kategória:

Leírás

ARABAN® – gumiarábikum a bor kolloidális stabilizálására.

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Località Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Összetétele:

Gumiarábikum (E414) 20,5% citromsav anhidrid (E330) 3,5%; kén-dioxid (E220) 0,5% valamint desztillált víz 75,5%-ban.

Tulajdonságai:

A gumiarábikum egy komplex nagy molekulasúlyú poliszacharid, amely erős stabilizálóként viselkedik a kolloidális kicsapódásokkal szemben. Az ARABAN válogatott alapanyagból (Acacia verek) készült. Nem tartalmaz szermaradványokat és egyéb szennyezőanyagokat. A kén-dioxid és a citromsav szerepe a stabilizálás. A készítmény mikrobiológiailag steril ezért a bort nem stabilitását mikrobiológiai szempontból nem veszélyezteti. Az ARABAN stabil hidrofil kolloidként viselkedik, amely egy védőkolloid réteget von a diszpergált kolloidok köré, megakadályozva evvel azok összetapadását és így a bor zavarosodását.

Alkalmazása:

Az ARABAN a borászatban védőkolloidként alkalmazzuk a különböző kolloidális eredetű kicsapódások megelőzésére. Az ARABAN ezen kívül segít a színanyagok stabilizálásában is. A kolloidstabilizálási effektusa révén növeli a bor teltség kerekség érzetét is. A termék speciális tisztítottsági fokának köszönhetően magas dózisok mellett is kevéssé befolyásolja a bor szűrhetőségét. A gumiarábikum segíti és meghosszabbítja a borkőkiválás megakadályozása érdekében adagolt meta-borkősav a META V hatását is.

Az ARABAN stabilizálási hatásának maximális kihasználása érdekében a preferált adagolási ideje közvetlenül a palackozás előtt van. Mint védő kolloid az ARABAN reagál a borban található fehérjékkel is, ezért alkalmazása csak fehérjestabil borok esetében javasolható.

A hatályban lévő rendelkezések alapján, az ARABAN használata az Európai Unióban engedélyezett.

Útmutatás:

Az ARABAN felhasználásra kész kiszerelésben kerül forgalomba. Adjuk a kezelésre szánt tételhez és keverjük el alaposan. Ha lehetséges adagolásához használjunk proporcionális adagoló berendezést, mint a DOSARABAN vagy a DOSACOM.

Dózis:

25-100 g/hL fehér- és vörösborok esetében. FIGYELMEZTETÉS: 100 g/hL ARABAN 5mg/L kéndioxidot és 35mg/L citromsavat ad a borhoz.

Csomagolása: 25 kg-os visszaforgatható polietilén kannákban.

Tárolás: A megbontott tételt alaposan zárjuk vissza! Száraz, hűvös helyen tárolandó!

Figyelmeztetés:

A termék besorolása: „nem veszélyes” a 28/01/1992 olasz minisztériumi rendelet alapján.