EV GUM

Cikkszám: E4040829 Kategória:

Leírás

EV GUM – gumiarábikum a bor kolloidális stabilizálására.

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Località Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
Összetétele: Gumiarábikum (E414) 22%; Citromsav (E330) 3,5% kén-dioxid (E220) 0,5 %, valamint desztillált víz.

Tulajdonságai:
A gumiarábikum egy komplex nagy molekulasúlyú poliszacharid, amely erős stabilizálóként viselkedik a kolloidális kicsapódásokkal szemben. Az EV GUM válogatott alapanyagból (Acacia verek) készült. A gyártási metódus megőrzi a poliszacharid védőkolloid tulajdonságait, az oldat enyhén felhős és színtelen. Nem tartalmaz szermaradványokat és egyéb szennyezőanyagokat. A kén-dioxid és a citromsav szerepe a stabilizálás. A készítmény borászati szempontból mikrobiológiailag steril ezért a bor stabilitását mikrobiológiailag nem veszélyezteti. Az EV GUM stabil hidrofil kolloidként viselkedik, amely egy védőkolloid réteget von a diszpergált kolloidok köré, megakadályozva evvel azok összetapadását és így a bor zavarosodását.

Alkalmazása:
Az EV GUM a borászatban védő kolloidként alkalmazzuk a különböző kolloidális eredetű kicsapódások megelőzésére, mint amilyen a vas, réz, fehérje és foszfát-vasas kicsapódások. Az EV GUM ezen kívül segít a színanyagok stabilizálásában is. A kolloid stabilizálási effektusa révén növeli a bor teltség kerekség érzetét. A termék speciális tisztítottsági fokának köszönhetően magas dózisok mellett is kevéssé befolyásolja a bor szűrhetőségét. A gumiarábikum segíti és meghosszabbítja a borkő kiválás megakadályozása érdekében adagolt metaborkősav a META V vagy a V CMC (carboxi-metil cellulóz) hatását is.
Az EV GUM stabilizálási hatásának maximális kihasználása érdekében a preferált adagolási ideje közvetlenül a palackozás előtt van. Mint védő kolloid az EV GUM reagál a borban található fehérjékkel is, ezért alkalmazása csak fehérjestabil borok esetében javasolható. A hatályban lévő rendelkezések alapján, az EV GUM használata az Európai Unióban engedélyezett.

Útmutatás:
Az EV GUM felhasználásra kész kiszerelésben kerül forgalomba. Adjuk a kezelésre szánt tételhez és keverjük el alaposan. Ha lehetséges adagolásához használjunk proporcionális adagoló berendezést, (DOSARABAN vagy a DOSACOM) néhány órával a palackozás előtt.

Dózis:
50-100 g/hL fehér- és vörösborok esetében. FIGYELMEZTETÉS: 100 g/hL EV GUM 5 mg/L kén-dioxidot és 35 mg/L citromsavat ad a borhoz.
Csomagolása: 25 és 1000 kg-os visszaforgatható polietilén kannákban.
Tárolás: A megbontott tételt alaposan zárjuk vissza! Száraz, hűvös helyen tárolandó!
Figyelmeztetés: besorolása: „nem veszélyes” a 28/01/1992 minisztériumi rendelet alapján.