FPS

Cikkszám: E2020512 Kategória:

Leírás

FPS – Speciális – a fenolos anyagokat megkötő- derítőanyag

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitá Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Összetétel:

Fizikai aktiváláson átesett növényi alapanyagokból szelektált borászati alkalmazásra kifejlesztett aktív szén készítmény.

Tulajdonságai:

Az FPS (For Phenol Sorbing) egy növényi eredetű porított szén készítmény, amely speciális adszorpciós felülettel jellemezhető. Magas tisztaságú, gőzzel aktivált alacsony fém tartalommal rendelkező termék.

Az FPS speciális tulajdonságainak és porozításnak köszönhetően szelektíven csak alacsony molekula méretű anyagokat és pigmenteket adszorbeál felületén.

A termék készítése során alkalmazott eljárások, és a felhasznált alapanyagok tisztasági foka lehetővé teszi a nem kívánt szennyező anyagok kizárását. A készítmény emelt aktivitással rendelkezik a borban található etil-fenolokkal szemben.

Használata:

Az FPS jó specifikus eltávolító erővel rendelkezik a könnyen oxidálódó és ezért a színstabilítási problémákért elsősorban felelős anthocianinok és oligomereivel szemben.

Másodlagosan a rendkívül nagy adszorpciós felülete révén jó megkötő képességgel bír a permetezőszer maradványok, illetve az élesztők által termelt toxinok irányába: tény, hogy amikor megakad egy erjedés a hozzáadott FPS szelektíven megköti a növényvédelmi szer maradványokat és az élesztők által kiválasztott  (oktán savakat illetve kaprán savakat) és észtereiket amelyek jelenléte akadályozza az élesztő flóra szaporodását.

Az FPS szintén szelektív eltávolító képességgel rendelkezik -a bizonyos körülmények között jelenlévő- Brettanomyces/Dekkera faj által termelt fenolos anyagok (4-ethyl-phenol..stb) irányában.

Az FPS használatakor be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó rendelkezéseket.

Alkalmazása:

Az FPS-t Oldjuk fel vízben, majd adjuk a kezelni kívánt tételhez, és alaposan keverjük el benne, majd keverjük még néhány órán át. Megakadt erjedések utáni kezeléseknél hosszabb idejű kevergetésre van szükség.

Dózisok:

Változó, de maximum 100 g/hL. Javasoljuk a dózis megállapítását előzetes laboratóriumi teszt segítségével. Megakadt erjedéseknél 20-30 g/hL.

Csomagolása, Tárolása:

20 kg-os zsákokban. Tartsuk száraz, hűvös, szagmentes helyen.

Veszélyességi besorolása:   Az 1992/01/28-as olasz minisztériumi határozat alapján: „ártalmatlan”.