Leírás
MPA – Tiszta Mannoprotein a bor érzékszervi finomítására
Szárított mannoprotein készítmény részleges stabilizáló hatással
Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Località Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
Összetétel:
Tiszta mannoprotein.
Jellemzők:
Az MPA egy speciális mannoprotein szelekció, amelyet egy különleges biotechnológiai szeparációs eljárás segítségével vontak ki ügyelve arra, hogy megőrizzék az anyag eredeti kolloidális struktúráját. A készítmény enyhén borostyánsárga színű, granulátum formájú por. Vízben könnyen feloldható, enyhén opálos oldatot képez. Az MPA részleges stabilizáló hatással van a bor hidegstabilitására, valamint a kolloidális kiválásokra. Az MPA mannoprotein készítménnyel kezelt tétel mikroszűréssel szűrhető.
Alkalmazása:
Az MPA kifejezetten jól alkalmazható a bor kolloidális szerkezetének, komplexitásának javítására, és a teltség-kerekség érzet emelésére. Az MPA alapanyagául szolgáló összetevőket a illatsemlegességre is szelektálták ezért nem befolyásolja negatívan a kezelt tétel illatát, ugyanakkor rendkívüli harmonizációs hatással vannak egyes disszonáns, nyers tannin érzetet adó összetevőkre. A magas alkoholtartalmú tételeknél adagolt MPA csökkentheti a tétel alkoholos lecsengését. Az MPA mikroszűrhető, ezért adagolását -az ajánlott dózisokkal-, röviddel a palackozás előtt is el lehet végezni, mivel nem befolyásolja szignifikáns módon a tétel szűrhetőségi indexét. Minden más esetben a végső mikroszűrés előtt ajánljuk az előzetes laboratóriumi teszt elvégzését.
Mivel a termék védőkolloidként viselkedik, és a fehérje összetevőkkel interakcióba lép, mindenképpen már fehérje stabil borok esetében alkalmazzuk csak.
Pezsgőkészítés technológiájában kiválóan alkalmazható mind a tirázslikőr mind az expedíciós likőr készítésénél.
Alkalmazásakor vegyük figyelembe az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.
Használata:
Keverjük el a szükséges MPA-t súlyának 20-szoros mennyiségű vízben. (Az ajánlott optimális hígítási arány 1:50). Az ajánlott dózisban alkalmazva a bor szűrhetőségét nem módosítja. Minden más esetben előzetes laboratóriumi kontrol ajánlott.
Adagolás:
1-3 g/hL fehér borokhoz; 3 -10 g/hL vörös borokhoz
Figyelmeztetés: Az MPA legálisan használható maximális adagja a borkészítés során 40g/hL.
Csomagolás: 0,5kg visszaforgatható polietilén kannákban.
Tárolás:
Száraz, hűvös (5-15 °C) helyen tartandó, a kinyitott kannát hermetikusan zárjuk vissza. A termék 18 hónapig őrzi meg a szavatosságát.
Figyelmeztetés: Az 1992/01/28-as olasz minisztériumi határozat alapján: ’Nem Veszélyes”.