MPL

Cikkszám: E1018201 Kategória:

Leírás

MPL – Folyékony Mannoprotein

Folyékony mannoprotein készítmény felhasználásra kész állapotban

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Località Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Összetétel:

Tiszta mannoprotein 30%; Meta-borkősav (E353) 0,2%; Kénsav anhidrid (E220) 0,1% és víz 69,7%.

Jellemzők:

Az MPL egy speciális mannoprotein szelekció, amelyet egy különleges biotechnológiai szeparációs eljárás segítségével vontak ki ügyelve arra, hogy megőrizzék az anyag eredeti kolloidális struktúráját. A készítmény felhasználásra kész, enyhén viszkózus borostyánkő színű, folyékony formában kerül forgalomba.

Az MPL részleges hatással van a bor hidegstabilitására, valamint a kolloidális kiválásokra. Az MPL mannoprotein készítménnyel kezelt tétel mikroszűréssel szűrhető.

Alkalmazása:

Az MPL kifejezetten jól alkalmazható a bor kolloidális szerkezetének, komplexitásának javítására, és a teltség-kerekség érzet emelésére. Az MPL alapanyagául szolgáló  összetevőket a illatsemlegességre is szelektálták ezért nem befolyásolják negatívan a kezelt tétel illatát, ugyanakkor rendkívüli harmonizációs hatással vannak egyes disszonáns, nyers tannin érzetet adó összetevőkre. A magas alkoholtartalmú tételeknél adagolt MPL csökkentheti a tétel alkoholos lecsengését. Az MPL mikroszűrhető, ezért adagolását -az ajánlott dózisokkal-, röviddel a palackozás előtt is el lehet végezni, mivel nem befolyásolja szignifikáns módon a tétel szűrhetőségi indexét. Minden más esetben a végső mikroszűrés előtt ajánljuk az előzetes laboratóriumi teszt elvégzését.

Mivel a termék védőkolloidként viselkedik, és a fehérje összetevőkkel interakcióba lép, mindenképpen már fehérje stabil borok esetében alkalmazzuk csak.

Pezsgőkészítés technológiájában kiválóan alkalmazható mind a tirázslikőr mind az expedíciós likőr készítésénél.

Alkalmazásakor vegyük figyelembe az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.

Használata:

Az MPL borban azonnal oldódó anyag. Az ajánlott dózisban alkalmazva a bor szűrhetőségét nem módosítja. Minden más esetben előzetes laboratóriumi kontrol ajánlott.

Adagolás:

1-5 g/hL fehér borokhoz; 3 -15 g/hL vörös borokhoz

Figyelmeztetés: 120g/hL MPL 40g/hL-el növeli a bor mannoprotein tartalmát (legális limit).

Csomagolás:    Visszaforgatható polietilén kannákban.

Tárolás:

Száraz, hűvös (5-15 °C) helyen tartandó, a kinyitott kannát hermetikusan zárjuk vissza. A termék 18 hónapig őrzi meg a szavatosságát.

Figyelmeztetés:  Az 1992/01/28-as olasz minisztériumi határozat alapján: ’Nem Veszélyes”.