V CMC

Cikkszám: E4041627 Kategória:

Leírás

V CMC

Karboximetil-cellulóz – borászati stabilizálóanyag borkőkiválás megakadályozására

Összetétele: Tiszta karboximetil-cellulóz (E466) borászati alkalmazásra

Tulajdonságai:

A borkőkiválás megakadályozására alkalmas stabilizálóanyag.

Magas tisztaságának köszönhetően a V CMC közvetlenül a palackozás előtt 3 nappal alkalmazandó. A Vason által elvégzett minőségbiztosítási laboratóriumi kísérletek igazolták hogy a V CMC (PVDF alapanyagú 0,45µm) mikroszűrés után is aktív maradt és kifejtette hatását.

A kezelőanyag megjelenése por/granulátum amely hidegvízben oldódik, az ajánlott keverési arányban: az elkeverés után tisztátalanságoktól mentes, enyhe opálosságot okoz. (A jobb oldódás végett ajánlott egy éjszakára a vízben [1:50] hagyni majd másnap elkeverni és a tételhez adni).

Alkalmazása:

A V CMC effektív védelmet biztosít a kálium-bitartarát kicsapódása ellen. A Vason kutatás-fejlesztési részleg kitartó alapanyag szelektálási munkájának köszönhetően a V CMC tisztasági foka lehetővé teszi az anyag alkalmazását a végső mikroszűrés előtt. A V CMC ajánlott elkeverési ideje a mikroszűrés (palackozás) előtt legalább 48 órával, elősegítendő az anyag és a bor kolloidjainak teljes interakciója.

Mivel a V CMC egy védőkolloid, ezért alkalmazását konzekvensen el kell választani minden derítési eljárástól, és mindig fehérjestabil borhoz ajánlott adagolni. A V CMC adagolása nem változtatja meg a bor fehérjestabilitását.

A V CMC a meta-borkősavval ellentétben hőmérséklet hatására nem veszíti el effektivitását, ezért egy stabil kolloidális rendszerben hosszabb időn át megtartja hatékonyságát.

Alkalmazása helyettesítheti vagy szinergizmusban kiegészítheti a hidegkezeléses borkő-stabilizálást.

A CMC alkalmazása fehérborok és habzóborok esetén az OIV által ajánlott. Vörösborok esetében mindig előzetes laboratóriumi tesztek elvégzését javasoljuk a biztos eredmény elérése érdekében.

Használata:

A terméket alaposan keverjük el a 1:50 arányban hideg vagy enyhén  langyos vízben, majd az oldatot folytonos keverés mellet alaposan oszlassuk el a kezelni kívánt tételben. A V CMC lassú alapos kevergetéssel szintén elkeverhető direkt a kezelendő borban is 1:50 arányban.

Figyelmeztetés: általában a V CMC a megadottnál töményebb oldatban nyálkás, nyúlós oldatot képez, ami később összecsomósodást okozhat.

A V CMC borban történő elkeverése után várjunk legalább 48 órát a szűrhetőségi index ellenőrzéséig, illetve a mikroszűrés megkezdéséig. (A szűrhetőségi index visszajavul).

Dózis: 5-10g/hL, de ajánlott laboratóriumi teszt elvégzése az alkalmazás előtt.

Csomagolás:     0,5kg-os polilaminált zacskókban.

Tárolása: Száraz hűvös helyen gondosan visszazárva a megbontott tételt. A bontatlan, sérülésmentes csomag 3 éven át megőrzi tulajdonságait, hatékonyságát.

Figyelmeztetés: a 28/01/1992 Olasz minisztériumi rendelet alapján a termék a ”NEM VESZÉLYES” kategóriába tartozik.