V TAN®L
Folyékony tannin-alapú készítmény borászati alkalmazásra
Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Località Nassar, 37 I - 37020 Pedemonte Verona
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
Összetétel:
A V TAN® L folyékony termék, amely ellág és katechin (zöld tea) tanninok keverékéből készült. Az összetevők szinergikus hatásának köszönhetően védi és stabilizálja a vörösborok szín anyagait.
Tulajdonságai:
A V TAN® L az Enologica Vason a tanninok borászati alkalmazásának több éves kutatási tapasztalatának eredménye. A V TAN® L kiegyensúlyozott keveréke több természetes eredetű tanninnak, amelyben a különböző összetevők szinergikus hatásának köszönhető a készítmény szín védő és stabilizáló hatása, valamint a szőlő felületén természetes módon előforduló vagy a botritisz által termelt oxidáz enzimek blokkolása, illetve a stabil antocianin komplexek képzése.
Az első lépést -az oxidáz enzimek inaktiválását- főleg a katechin összetevő végzi azok protein frakciójának megváltoztatásával. A színstabilizálást az ellág összetevők mellett a zöld teából extrahált katechin frakció érdekes része segíti.
A katechin frakció reaktív marad alacsony vagy teljesen oxigén mentes környezetben, azonban az ellág frakció nagyobb mennyiségű oxigént igényel a színanyag molekulák stabilizációjához. A V TAN® L ellág frakciója organoleptikai szempontból rendkívül visszafogott ezért lehetséges a keverékben alkalmazni és nagyobb dózisok esetén sem okoz érzékszervi diszharmóniát. A katechin frakció viszont rendkívül friss és gyümölcsös aromatikus hatással van a borra. A V TAN® L használatával a bor jobban ellenáll az oxidációnak és komplexebb testesebb lesz.