ANCHOR EXOTICS SPH - A vadélesztő előnyei a rizikók nélkül
Egy újszerű élesztő az ikonikus vörösborok készítéséhez
Gyártó: ANCHOR WINE YEAST: PO Box 4, EPP Indust 7475, South Africa.
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
Eredete:
Az Anchor Exotics SPH a dél-afrikai Stellenbosch University bor-boitechnológiai intézetén folytatott élesztőhibridizációs program munkájának az eredménye.
Alkalmazása:
Az Anchor Exotics SPH a Saccharomyces cerevisiae és Saccharomyces paradoxus között létrejött hibrid élesztő. A S. paradoxus a S. cerevisiae legközelebbi rokona és természetes módon megtalálható a szőlőfürtökön. Az Anchor Exotics SPH teljesen egyedi aromatikus tulajdonságain túl az élesztőre jellemző az erjesztés alatti részleges almasavbontás (~17%), a magas glicerin termelés, és az alacsonyabb alkohol konverziós ráta. Az élesztővel erjesztett tételekre jellemző a magas komplexitás melletti intenzív aromakép, a kerekség a kiegyensúlyozottság és a testesség. Az élesztőkultúra a következő fajták mustjainak erjesztésére ajánlott: Syrah, Merlot, Pinotage.
A fermentáció kinetikája:
- Alkohol kihozatal - 0,56-0,61
Technikai jellemzők:
- Hidegtűrés - 18°C
- Ozmotikus tolerancia - 25 Balling / Brix, 13,9 Baumé
- Alk. tolerancia 20°C-on - 15,5%
- Optimális ̊C tartomány4 - 18-28°C
Anyagcsere jellemzők:
- Glicerol termelés - 9-13 g/L (magas)
- Illósav termelés - ált. kevesebb, mint:0,4 g/L
- SO2 termelés - nincs vagy nagyon alacsony
- Nitrogén szükséglet - átlagos vagy alacsony
- Részl. almasavbontás - Igen
- Pektinolitikus aktivitás - Igen
Fenotípus:
- Killer aktivitás - pozitív
Dózis:
- 30g/hL - direkt inokulációval!
Csomagolás:
- 0,25kg-os vákuumfóliázott csomagokban (5-15̊C között száraz helyen tárolandó!)