Barion Pixel

ANCHOR EXOTICS SPH

Egy újszerű élesztő az ikonikus vörösborok készítéséhez

Cikkszám: CANCHEX1 Kategória:

ANCHOR EXOTICS SPH - A vadélesztő előnyei a rizikók nélkül

Egy újszerű élesztő az ikonikus vörösborok készítéséhez

Gyártó: ANCHOR WINE YEAST: PO Box 4, EPP Indust 7475, South Africa.

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Eredete:

Az Anchor Exotics SPH a dél-afrikai Stellenbosch University bor-boitechnológiai intézetén folytatott élesztőhibridizációs program munkájának az eredménye.

Alkalmazása:

Az Anchor Exotics SPH a Saccharomyces cerevisiae és Saccharomyces paradoxus között létrejött hibrid élesztő. A S. paradoxus a S. cerevisiae legközelebbi rokona és természetes módon megtalálható a szőlőfürtökön. Az Anchor Exotics SPH teljesen egyedi aromatikus tulajdonságain túl az élesztőre jellemző az erjesztés alatti részleges almasavbontás (~17%), a magas glicerin termelés, és az alacsonyabb alkohol konverziós ráta. Az élesztővel erjesztett tételekre jellemző a magas komplexitás melletti intenzív aromakép, a kerekség a kiegyensúlyozottság és a testesség. Az élesztőkultúra a következő fajták mustjainak erjesztésére ajánlott: Syrah, Merlot, Pinotage.

A fermentáció kinetikája:

  • Alkohol kihozatal - 0,56-0,61

Technikai jellemzők:

  • Hidegtűrés - 18°C
  • Ozmotikus tolerancia   -          25 Balling / Brix, 13,9 Baumé
  • Alk. tolerancia 20°C-on -         15,5%
  • Optimális ̊C tartomány4 -           18-28°C

Anyagcsere jellemzők:

  • Glicerol termelés -  9-13 g/L (magas)
  • Illósav termelés -  ált. kevesebb, mint:0,4 g/L
  • SO2 termelés -  nincs vagy nagyon alacsony
  • Nitrogén szükséglet - átlagos vagy alacsony
  • Részl. almasavbontás - Igen
  • Pektinolitikus aktivitás - Igen

Fenotípus:

  • Killer aktivitás -  pozitív

Dózis:

  • 30g/hL - direkt inokulációval!

Csomagolás:

  • 0,25kg-os vákuumfóliázott csomagokban (5-15̊C között száraz helyen tárolandó!)