ANCHOR EXOTICS SPH

Cikkszám: CANCHEX1 Kategória:

Leírás

exotics SPHA vadélesztő előnyei a rizikók nélkül

Egy újszerű élesztő az ikonikus vörösborok készítéséhez

Gyártó: ANCHOR WINE YEAST: PO Box 4, EPP Indust 7475, South Africa.

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Eredete:

Az Anchor Exotics SPH a dél-afrikai Stellenbosch University bor-boitechnológiai intézetén folytatott élesztőhibridizációs program munkájának az eredménye.

Alkalmazása:

Az Anchor Exotics SPH a Saccharomyces cerevisiae és Saccharomyces paradoxus között létrejött hibrid élesztő. A S. paradoxus a S. cerevisiae legközelebbi rokona és természetes módon megtalálható a szőlőfürtökön. Az Anchor Exotics SPH teljesen egyedi aromatikus tulajdonságain túl az élesztőre jellemző az erjesztés alatti részleges almasavbontás (~17%), a magas glicerin termelés, és az alacsonyabb alkohol konverziós ráta. Az élesztővel erjesztett tételekre jellemző a magas komplexitás melletti intenzív aromakép, a kerekség a kiegyensúlyozottság és a testesség. Az élesztőkultúra a következő fajták mustjainak erjesztésére ajánlott: Syrah, Merlot, Pinotage.

A fermentáció kinetikája:

  • Alkohol kihozatal – 0,56-0,61

Technikai jellemzők:

  • Hidegtűrés – 18°C
  • Ozmotikus tolerancia   –          25 Balling / Brix, 13,9 Baumé
  • Alk. tolerancia 20°C-on –         15,5%
  • Optimális ̊C tartomány4 –           18-28°C

 

Anyagcsere jellemzők:

  • Glicerol termelés –  9-13 g/L (magas)
  • Illósav termelés –  ált. kevesebb, mint:0,4 g/L
  • SO2 termelés –  nincs vagy nagyon alacsony
  • Nitrogén szükséglet – átlagos vagy alacsony
  • Részl. almasavbontás – Igen
  • Pektinolitikus aktivitás – Igen

Fenotípus:

  • Killer aktivitás –  pozitív

Dózis:

  • 30g/hL – direkt inokulációval!

Csomagolás:

  • 0,25kg-os vákuumfóliázott csomagokban (5-15̊C között száraz helyen tárolandó!)