Leírás
NT 112
Testes vörösborok erjesztéséhez:
Gyártó: ANCHOR WINE YEAST: PO Box 4, EPP Indust 7475, South Africa.
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
Eredete:
Az ANCHOR NT 112 a Dél-Afrikai Stellenboschban található Mezőgazdasági Kutatóközpont Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetének az ARC Infruitec-Nietvoorbij élesztőhibridizációs programjának az eredménye.
Alkalmazása:
Az NT 112 élesztő a határozott tanninstruktúrával rendelkező vörösborokhoz ajánlott. Kiemeli a szeder és a feketeribiszke aromáját a Cabrenet Sauvignon, és a Syrah és a Pinotage esetében. Szintén sikeresen alkalmazható a Cabernet Franc és a Zinfandel esetében. Stressz hatására (14% feletti alkohol; 20 ̊C alatti hőmérséklet esetén) képes SO2 termelésre, ami potenciálisan későbbre tudja tolni az MLF idejét. Ezért az NT 112 élesztő olyan vörösborok erjesztésére ajánlott, ahol kívánatos a későbbre halasztott MLF a mikro-oxigenzációs kezelés miatt.
A fermentáció kinetikája:
Gyors erjedés – hűtés ajánlott
Alkohol kihozatal – 0,57-0,62
Technikai jellemzők:
Hidegtűrés – 20̊̊C
Optimális ̊C tartomány – 24-28̊C
Ozmotikus tolerancia – 26 Balling, 14,4 Baumé ~16,8v/v%
Alkohol tolerancia 15̊C-on 16,5%
Habképzés – Alacsony
Anyagcsere jellemzők:
Glicerol termelés – 9-11 g/L
Illósav termelés – általában kevesebb, mint:0,4 g/L
SO2 termelés – átlagos vagy magas, stressz esetén
Nitrogén szükséglet – alacsony vagy átlagos
Fenotípus:
Killer aktivitás – Pozitív
Cinnamyl dekarb. aktivitás Negatív (POF-)
Dózis:
30g/hL
Csomagolás:
1kg-os vákuumfóliázott csomagokban (5-15̊C között száraz helyen tárolandó!)
Az ANCHOR szárított aktív fajélesztők tulajdonságai és jellemzői
élesztő | ||||||||||||||
Reduktív Száraz Fehérbor (újvilági) | VS | VS | VS | S | VS | VS | ||||||||
Klasszikus Száraz Fehérbor | S | VS | S | |||||||||||
Vörösbor (újvilági, gyümölcsös) | VS | S | VS | S | S | VS | ||||||||
Klasszikus Vörösbor | VS | VS | S | VS | VS | |||||||||
Brandy alapbor | S | VS | S | |||||||||||
Félédes Fehérbor | VS | S | ||||||||||||
MLF Kompatibilitás | S | S | VS | D | S | S | S | S | S | S | S | S | D | S |
Hidegtűrés 13°C- ig | ||||||||||||||
Alkohol tűrés 16% felett | ||||||||||||||
Killer aktivitás | ||||||||||||||
POF negatív | NT | |||||||||||||
Saccharomyces cerevisiae (cerevisiae) | ||||||||||||||
Saccharomyces cerevisiae (bayanus) | ||||||||||||||
Saccharomyces cerevisiae (hybrid) | ||||||||||||||
Saccharomyces spp. Keverék |
NT: Nem Tesztelt; S: Jellemző; VS: Erősen Jellemző; D: Az MLF vontatott lehet Országonként eltérő lehet az egyes törzsek elérhetősége.
Rehidratációs procedúra
- lépés: adjunk 1 kg élesztőt 10L higított35-38̊C-os musthoz +/- 7̊Brix (4Baumé) óvatos kevergetés közben ügyelve, hogy ne csomósodjon össze. Lehetőleg klórmentes vizet használjunk.
- lépés: Hagyjuk 10-20 percet állni.
- Lépés: Kezdjük el az erjesztendő musttal visszahűteni az inokulátumot állandó kevergetés mellett. (10̊C !)
- Lépés: Keverjük hozzá az inokulátumot a z erjesztendő musthoz.
Az adatlapon szereplő termékek specifikációi a megadott instrukciók mellett érvényesek, és felelősségünk idáig terjed. Minden alkalmazást az éppen fennálló körülményekhez kell igazítani, ami minden esetben
a felhasználó felelőssége.