ANCHOR NT 202

Cikkszám: CANCHNT202 Kategória:

Leírás

NT 202

Aromás vörösborok erjesztésére ajánlott élesztő:

Gyártó: ANCHOR WINE YEAST: PO Box 4, EPP Indust 7475, South Africa.

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Eredete:

Az ANCHOR NT 202 a Dél-Afrikai Stellenboschban található Mezőgazdasági Kutatóközpont szőlészeti és borászati kutató intézetének az ARC Infruitec-Nietvoorbij élesztőhibridizációs programjának az eredménye.

Alkalmazása:

AZ NT 202 kiemeli a Cabernet Sauvignon, mentás és piros bogyósgyümölcsökre emlékeztető aromáját, a Merlot szederre emlékeztető és a Pinotage feket ribiszkére, dohányra és szilvára emlékeztető aromáját. Az élesztő magasabb alkoholtoleranciával, jobb fruktóz hasznosítással, és stimuláló hatással rendelkezik a malolaktikus fermentációra egyéb vörösborokhoz ajánlott törzsekhez képest.Ezért kifejezetten ajánlott magas cukortartalmú mustok erjesztésekor amikor a magas alkoholtartalom miatt fenn áll az elhúzódó erjedés vagy a vontatott MLF.

A fermentáció kinetikája:

Gyors erjedés hűtés ajánlott

Alkohol kihozatal1 0,57-0,62

Technikai jellemzők:

Hidegtűrés 18̊C

Optimális  ̊C tartomány  – 20-28̊C

Ozmotikus tolerancia²   – 26 Balling, 14,4 Baumé ~16,8v/v%

Alkohol tolerancia3 15̊C-on 16%

Habképzés Alacsony

Anyagcsere jellemzők:

Glicerol termelés 9-12 g/L

Illósav termelés általában kevesebb, mint:0,3 g/L

SO2 termelés nincs vagy nagyon alacsony

Nitrogén szükséglet átlagos

Fenotípus:

Killer aktivitás Pozitív 

Cinnamyl dekarb. aktivitás Negatív (POF-)

Dózis:

30g/hL

Csomagolás:

1kg-os vákuumfóliázott csomagokban (5-15̊C között száraz helyen tárolandó!)

Az ANCHOR szárított aktív fajélesztők tulajdonságai és jellemzői

élesztő
Reduktív Száraz Fehérbor (újvilági) VS    VS               VS    S     VS VS     
Klasszikus Száraz Fehérbor                 VS     S       
Vörösbor (újvilági, gyümölcsös)      VS S VS S S   VS           
Klasszikus Vörösbor      VS VS S   VS   VS           
Brandy alapbor                  S   VS    
Félédes Fehérbor                  VS S         
MLF Kompatibilitás S VS D S S S S S S S S D
Hidegtűrés  13°C- ig               
Alkohol tűrés  16%  felett                  
Killer aktivitás     
POF negatív          NT    
Saccharomyces cerevisiae (cerevisiae)                        
Saccharomyces cerevisiae (bayanus)                             
Saccharomyces cerevisiae (hybrid)               
Saccharomyces spp. Keverék                          

NT: Nem Tesztelt; S: Jellemző; VS: Erősen Jellemző; D: Az MLF vontatott lehet             Országonként eltérő lehet az egyes törzsek elérhetősége.

Rehidratációs procedúra

  1. lépés: adjunk 1 kg élesztőt 10L higított35-38̊C-os musthoz +/- 7̊Brix (4Baumé) óvatos kevergetés közben ügyelve, hogy ne csomósodjon össze. Lehetőleg klórmentes vizet használjunk.
  2. lépés: Hagyjuk 10-20 percet állni.
  3. Lépés: Kezdjük el az erjesztendő musttal visszahűteni az inokulátumot állandó kevergetés mellett. (10̊C !)
  4. Lépés: Keverjük hozzá az inokulátumot a z erjesztendő musthoz.

 

Az adatlapon szereplő termékek specifikációi a megadott instrukciók mellett érvényesek, és felelősségünk idáig terjed. Minden alkalmazást az éppen fennálló körülményekhez kell igazítani, ami minden esetben 

a felhasználó felelőssége