Leírás
VIN 13
Élesztő friss, gyümölcsös fehér- és rozéborok erjesztéséhez
Gyártó: ANCHOR WINE YEAST: PO Box 4, EPP Indust 7475, South Africa.
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
Eredete:
Az ANCHOR VIN 13 élesztő a Dél-Afrikai Stellenbosch Egyetem Borászati Biotechnológiai Intézet Mikrobiológiai Tanszékének az élesztőhibridizációs programjának a terméke.
Alkalmazása:
Az VIN 13 élesztő kiemeli a thiol aromákat (golgotavirág gyümölcs, grépfrút guava) valamint a trópusi illatokat mutató acetát-észereket képez. Ajánlott a Chardonnay; Chenin Blanc, Rizling, Semillon, Fűszeres Tramini, Viognier és a Szürkebarát fajták mustjainak erjesztéséhez. Az élesztő szintén ajánlható gyümölcsös rozéborok erjesztéshez.
A fermentáció kinetikája:
Nagyon gyors erjedés – hűtés ajánlott
Alkohol kihozatal – 0,58-0,63
Technikai jellemzők:
Hidegtűrés – 10 ̊C
Optimális ̊C tartomány – 12-16̊C
Ozmotikus tolerancia – 27̊Balling,14,9̊Baumé ~17 v/v%
Alkohol tolerancia 15̊C-on 16,5%
Habképzés – Alacsony
Anyagcsere jellemzők:
Glicerol termelés – 5-7 g/L
Illósav termelés – általában kevesebb, mint:0,3 g/L
SO2 termelés – nagyon alacsony
Nitrogén szükséglet – alacsony
Fenotípus:
Killer aktivitás – Pozitív
Cinnamyl dekarb. aktivitás Negatív (PO-)
Dózis:
20g/hL
Csomagolás:
1kg-os vákuumfóliázott csomagokban (5-15̊C között száraz helyen tárolandó!)
Az ANCHOR szárított aktív fajélesztők tulajdonságai és jellemzői
élesztő | ||||||||||||||
Reduktív Száraz Fehérbor (újvilági) | VS | VS | VS | S | VS | VS | ||||||||
Klasszikus Száraz Fehérbor | S | VS | S | |||||||||||
Vörösbor (újvilági, gyümölcsös) | VS | S | VS | S | S | VS | ||||||||
Klasszikus Vörösbor | VS | VS | S | VS | VS | |||||||||
Brandy alapbor | S | VS | S | |||||||||||
Félédes Fehérbor | VS | S | ||||||||||||
MLF Kompatibilitás | S | S | VS | D | S | S | S | S | S | S | S | S | D | S |
Hidegtűrés 13°C- ig | ||||||||||||||
Alkohol tűrés 16% felett | ||||||||||||||
Killer aktivitás | ||||||||||||||
POF negatív | NT | |||||||||||||
Saccharomyces cerevisiae (cerevisiae) | ||||||||||||||
Saccharomyces cerevisiae (bayanus) | ||||||||||||||
Saccharomyces cerevisiae (hybrid) | ||||||||||||||
Saccharomyces spp. Keverék |
NT: Nem Tesztelt; S: Jellemző; VS: Erősen Jellemző; D: Az MLF vontatott lehet
Országonként eltérő lehet az egyes törzsek elérhetősége.
Rehidratációs procedúra:
- lépés: adjunk 1 kg élesztőt 10L higított35-38̊C-os musthoz +/- 7̊Brix (4Baumé) óvatos kevergetés közben ügyelve, hogy ne csomósodjon össze. Lehetőleg klórmentes vizet használjunk.
- lépés: Hagyjuk 10-20 percet állni.
- Lépés: Kezdjük el az erjesztendő musttal visszahűteni az inokulátumot állandó kevergetés mellett. (10̊C !)
- Lépés: Keverjük hozzá az inokulátumot a z erjesztendő musthoz.
Az adatlapon szereplő termékek specifikációi a megadott instrukciók mellett érvényesek, és felelősségünk idáig terjed. Minden alkalmazást az éppen fennálló körülményekhez kell igazítani, ami minden esetben a felhasználó felelőssége.