ANCHOR VIN 2000

Cikkszám: CANCHVIN2000 Kategória:

Leírás

VIN 2000           

Hordós erjesztésű, komplex aromás fehérborok készítéséhez

Gyártó: ANCHOR WINE YEAST: PO Box 4, EPP Indust 7475, South Africa.

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Eredete:

A VIN 2000 élesztő a Dél-Afrikai Stellenbosch Egyetem Borászati Biotechnológiai Laboratóriumában futó élesztőhibridizációs kutatómunka eredménye.

Alkalmazása:

A VIN 2000 kifejezetten ajánlott hordós erjesztésű Chardonnay készítéséhez a jó fruktóz-hasznosítás és az élénk citrusos aromák termelése miatt. Az élesztő szintén jól alkalmazható florális és citrusos aromákkal rendelkező Viognier, illetve gazdag és érett stílusú Chenin Blanc borok készítéséhez.

A fermentáció kinetikája:

Közepes lefutású erjedés –     ~1̊ balling (0,6 Baumé)/nap 15̊C

Alkohol kihozatal    –    0,58-0,63

Technikai jellemzők:

Hidegtűrés        –    12 ̊C

Optimális  ̊C tartomány  –    13-16̊C

Ozmotikus tolerancia –    25̊Balling,13,9̊Baumé ~16,v/v%

Alkohol tolerancia 15̊C-on    15,5%

Habképzés        –    Alacsony

Anyagcsere jellemzők:

Glicerol termelés    –    9-10 g/L

Illósav termelés        –    általában kevesebb, mint:0,4 g/L

SO2 termelés        –    nagyon alacsony

Nitrogén szükséglet    –    alacsony

Fenotípus:

Killer aktivitás        –    Pozitív

Dózis:

20g/hL

Csomagolás:

1kg-os vákuumfóliázott csomagokban (5-15̊C között száraz helyen tárolandó!)

Az ANCHOR szárított aktív fajélesztők tulajdonságai és jellemzői

élesztő
Reduktív Száraz Fehérbor (újvilági) VS    VS VS    S     VS VS     
Klasszikus Száraz Fehérbor VS     S       
Vörösbor (újvilági, gyümölcsös)   VS S VS S S   VS           
Klasszikus Vörösbor   VS VS S   VS   VS           
Brandy alapbor                  S   VS    
Félédes Fehérbor                  VS S         
MLF Kompatibilitás S VS D S S S S S S S S D
Hidegtűrés  13°C- ig               
Alkohol tűrés  16%  felett                  
Killer aktivitás     
POF negatív          NT    
Saccharomyces cerevisiae (cerevisiae)                        
Saccharomyces cerevisiae (bayanus)                            
Saccharomyces cerevisiae (hybrid)              
Saccharomyces spp. Keverék         

NT: Nem Tesztelt; S: Jellemző; VS: Erősen Jellemző; D: Az MLF vontatott lehet

Országonként eltérő lehet az egyes törzsek elérhetősége.

Rehidratációs procedúra

  1. lépés: adjunk 1 kg élesztőt 10L higított35-38̊C-os musthoz +/- 7̊Brix (4Baumé) óvatos kevergetés közben ügyelve, hogy ne csomósodjon össze. Lehetőleg klórmentes vizet használjunk.
  2. lépés: Hagyjuk 10-20 percet állni.
  3. Lépés: Kezdjük el az erjesztendő musttal visszahűteni az inokulátumot állandó kevergetés mellett. (10̊C !)
  4. Lépés: Keverjük hozzá az inokulátumot a z erjesztendő musthoz.

Az adatlapon szereplő termékek specifikációi a megadott instrukciók mellett érvényesek, és felelősségünk idáig terjed. Minden alkalmazást az éppen fennálló körülményekhez kell igazítani, ami minden esetben a felhasználó felelőssége.