BACTOZYM SPECIAL GRAIN

Cikkszám: E3001436 Kategória:

Leírás

BACTOZYM® SG– Enzimkeverék az almasavbontás szabályozásához

ÖSSZETÉTELE:
Magas aktivitású tisztított tojásfehérjéből kivont lizozim. A könnyebb oldhatósága érdekében a BACTOZYM® SG granulált formában készül.

TULAJDONSÁGAI:
A BACTOZYM® SG kromatográfiás eljárás segítségével tojásfehérjéből kivont lizozim keverék, melynek készítése során nem használnak oldószert így biztosítva a végtermék rendkívüli tisztaságát, stabilitását és aktivitási potenciálját, amely alkalmassá teszi a borászati alkalmazásra.
A sejtfalbontó hatását csak a Gram pozitív baktériumok esetében tudja kifejteni, melyek sejtmembrán alkotói közötti glükozid kötéseket szakítja fel (bakteriolízis), ezáltal inaktiválva a baktériumokat.
E tulajdonságánál fogva a BACTOZYM® SG kiválóan alkalmas a tejsav-baktériumok (Enococcus; Lactobacillus; Pediococcus;) szaporodásának megakadályozására, de a Gram negatív ecetsav-baktériumok ellen nem hatásos.
BACTOZYM® SG egy biztonságos élelmiszeripari adalékanyag, amely az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan, (hiszen a lizozim nyálban és a könnyben is megtalálható enzim). A BACTOZYM® SG nem befolyásolja az élesztőgombák működését és szaporodását.

HASZNÁLATA:
Fehér- és vörösbor készítése közben gyakran olyan szituáció állhat elő, amikor a baktériumok szaporodását nagyobb adag kén-dioxid hozzáadása nélkül kell meggátolni. Ilyen helyzetekben a BACTOZYM® SG széleskörűen használt eszköz a malolaktikus fermentáció megakadályozására bizonyos fehérborok erjesztése, készítése, tárolása során, de a vörösborok készítése közben is szükséges lehet az almasav bontás késleltetése, például a struktúra építés szakaszának elnyújtásakor esetleg micro-oxigenizáció alkalmazása esetén.
A BACTOZYM® SG alkalmazása hasznos lehet, ha a tejsavbaktériumok az alkoholos erjedés előtt veszélyeztetik a mustot, például forró klímájú borvidékeken, magas pH-jú mustok esetében, vagy karbonikus maceráció alkalmazásakor.
A BACTOZYM® SG alkalmazása ajánlható a teljes almasavbontás befejeztével, különleges aroma karakterű bor készítéséhez.
Komolyabb struktúrával és esetleges maradék almasavval rendelkező borok palackozása előtti szintén meggondolandó a BACTOZYM® SG használata, amellyel kevésbé szigorú mikroszűréssel is elérhető a végtermék mikrobiológiai stabilitása.
A BACTOZYM® SG használata javasolt olyan esetekben is, amikor tejsavbaktériumok teljes kizárásával akarunk dolgozni, például habzóborok készítése esetén, vagy a beoltó starter kultúra elkészítésekor.
A BACTOZYM® SG használata rendkívül hasznos megakadt erjesztések esetén, elkerülendő a tétel komolyabb kénezése illetve szűrése, mely beavatkozások szintén csökkentenék az újraerjesztés sikeres kimenetelének esélyét.
A BACTOZYM® SG kötelező az előírások betartás mellet használható!

ALKALMAZÁSA:
Oldjuk fel a BACTOZYM® SG-t 1:10 arányban, szobahőmérsékletű vízben és hagyjuk állni 40-45 percet, majd alaposan keverjük el a kezelni kívánt tételben, ügyelve arra, hogy ne habozzon fel. A kezelt tételt a következő 2-3 napban ne derítsük, és ne szűrjük, és ne adagoljunk hozzá tannint sem.
Közvetlenül palackozás előtt használva győződjünk meg a bor fehérje stabilitásáról!

JAVASOLT DÓZIS:
25-50 g/ hl a tejsavbaktériumok 3-6 hónapos időtartamú gátlására.
10-25g/hl az almasavbontás késleltetésére illetve annak kontrolált intenzitású lezajlásához, valamint a tejsavas érzet elkerüléséhez.
A BACTOZYM® SG használatakor tartsuk szem előtt, hogy a lizozim mint bármely más enzim növeli a borok fehérjetartalmát, amelynek ellenőrzésére a palackozás előtt szükség van.
Vörösborok esetében a magasabb polifenol tartalom miatt (amellyel az enzimfehérje reagál) javasolt a dózisok 50%-al való megemelése.

CSOMAGOLÁS: 0,5 kg-os kiszerelésben

TÁROLÁS: Száraz hűvös helyen tárolandó, a bontott csomagok gondosan visszazárandók.

VESZÉLYESSÉGI BESOROLÁSA
Az 1992/01/28-n Olaszországban kiadott Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása:” nem veszélyes”