BAYANUS P.C.

Cikkszám: E1010819 Kategória:

Leírás

BAYANUS PC- Saccharomyces bayanus borászati fajélesztő

 

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitá Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

A BAYANUS PC borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, amely 20×109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammonként a rehidratálás után.

Tulajdonságai:

A BAYANUS PC Saccharomyces Bayanus élesztő törzs, amely kifejezetten ellenáll az erjedést hátráltató tényezőknek mint amilyen a magas alkohol és kén-dioxid tartalom, vagy az alacsony hőmérséklet. A BAYANUS PC legkedvezőbb tulajdonságait a pezsgők és spumanték erjesztése során mutatja meg frissességet és finess-t adva a tételeknek.

Kereskedelmi név Bayanus PC
Faj Saccharomyces bayanus
Alkohol tolerancia 15 %
Alkohol termelő készség 0,057 % vol./gr. cuk.
Optimális hőmérsékleti tartomány 11 – 30 °C
Kén-dioxid

termelő képesség

Közepes
Almasavbontási másodlagos aktivitás – 20 – 30 %
Glicerin termelő készség Közepes
Aroma karakterisztikája Kenyérhéj aroma
Antocián megkötő képesség
Különleges tulajdonságok Kifejezetten a frizzanték és spumanték másodlagos erjesztésére ajánlott élesztő.A finomseprőn tárolt tételek esetében hozza a kívánt autolízises kenyérhéj aromát.

 

Alkalmazás:

Kedvező tulajdonságainak köszönhetően a BAYANUS PC az üveges erjesztésű spumanték és pezsgők készítéséhez, valamint az elakadt erjesztések újraerjesztésénél ajánlott élesztő. A BAYANUS PC-vel erjesztett palackos tételek erjedése biztos és folyamatos amíg a cukor jelen van.

A BAYANUS PC szintén alkalmazható azoknál a fehér- rozé- és vörösboroknál ahol a termék aromatikus karakterét ki akarjuk emelni.

Használati útmutató:

Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Hagyjuk fél órát rehidratálódni, majd keverjük fel alaposan és adjunk hozzá mustot ügyelve, hogy ne okozzunk hirtelen nagy(<10°C) hőmérséklet csökkenést. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, az inokulum ne tartalmazzon összesen több mint 2% cukrot, és gondoskodni kell valamennyi levegő beviteléről is. Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Active Premium tápanyag is.

Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.

Az élesztőkultúra helyes használatához kérje képviselőink segítségét.

Dózis:

10-20 g/hL fehérborok erjesztése esetén.

10-25 g/hL vörösborok erjesztése esetén.

30-50 g/hL újraerjesztések esetén alkalmazva.

Csomagolás:

500 grammos vákuumfóliás csomagolásban.

Tárolása:

Száraz, hűvös helyen tárolandó a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő figyelembevételével. A felbontott csomagot gondosan zárjuk vissza, és lehetőleg minél előbb használjuk fel.

Veszélyességi besorolása:

Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.