CHARD15 25 HL

Cikkszám: E1012016 Kategória:

Leírás

Chard15®  – Almasavbontó baktérium törzs fehérborok készítéséhez

Tulajdonságai:  

A CHARD15 egy Oenococcus Oeni törzs, amelyet az Enologica Vason kutatás & fejlesztés központja szelektált. A törzset biztonságos és gyors almasavbontásra szelektálták alacsony biogén-amin és illósav termelési képesség mellett. A kultúra jól tolerálja az alacsonyabb pH értékeket, és a moderált kénessav szinteket, ezért a megfelelő választás lehet a friss elegáns fehér és rozé borok készítésekor.

A CHARD15 kultúra használatra kész fagyasztva szárított formulájú, nem igényel az alkalmazás előtt reaktiválást, direkt inokulációra alkalmas.

Alkalmazása:

A tejsavbaktérium kielégítő működéséhez bor lehetőleg ne tartalmazzon permetezőszer-maradványokat, és az alkoholos fermentáció előtt adagolt kén-dioxid mennyisége csak limitált legyen. Mivel a baktérium működését a kén-dioxid gátolja, a beoltásra váró bor maximális összes-kénessav szintje lehetőleg 30-40 mg/L, és a szabad-kénessav szintje, pedig ne legyen több mint 10 mg/L. Ezért az erjesztés előtti kénezések esetében hasznos, ha vörösboroknál 60 mg/L, fehérboroknál pedig 40 mg/L dózisban limitáljuk a felhasznált kén mennyiségét. Ezen kívül alapvető jelentősége van a beoltáskor kiegészítő tápanyagforrást biztosítani a kultúrának. Az almasavbontó kultúra jobb feltételeket talál a működéshez a fiatal, az alkoholos erjedésen átesett (cukortartalom 2 g/L alatt), finomseprőn tartott borok esetében. Azonban a megfelelő körülmények biztosításával és az ajánlott procedúra betartásával lehetséges koinokulációs almasavbontás is, ahol a baktériumot az alkoholos erjedés alatt juttatjuk a készítendő borba. (Az innovatív bioprotektív procedúra alapján).

Az almasav-bontás optimális hőmérséklete 21°C, ezért ajánlatos a bort 16 és 25 °C között tartani. A kezelt bor pH értékének 3,1 felettinek kell lennie, ezért a pH-t meg kell emelni, ha ezen érték alatt van.

Útmutatás:

Ajánlott betartani a dozírozási paramétereket, egyébként a folyamat elhúzódik, vagy a vad mikroflóra jut uralomra a szelektált felett és ez magasabb illósav tartalmat és magasabb biogénamin szintet eredményezhet a borban. A tenyészet megfelelő akklimatizálódása érdekében a hűtőből való kivétel után várjunk negyed órát a tasak felbontásáig. Felbontás előtt egy kicsit rázzuk fel a tasak tartalmát, és öntsük a teli tartályba. Kerüljük a tasak tartalmának levegőztetését! Ezután keverjük 20 percen át a tartály tartalmát. Ha ez körülményes, akkor egy 25 hL-re való tasak tartalmát keverjük alaposan el legalább tíz liternyi borban (= egy vödörben), majd ezt a keveréket fejtsük hozzá az egész tételhez minél előbb, ügyelve a tökéletes elkeveredésre. Kerüljük a felbontott tasak tartalmának a levegővel való rövid idejű érintkezését is. A felbontott tasak tartalmát azonnal fel kell használni, az alkalmatlan a további tárolásra. Ajánlott az almasavbontás folyamatának időnkénti ellenőrzése! A folyamat befejeztével ajánlott a kénessav szint beállítása és egy fejtés elvégzése.

Kiszerelése

Az CHARD15 törzset a Christian Hansen kizárólag az Enologica Vason részére gyártja; (2,5hL, 25hL és 100hL borra való tasakokban történik a kiszerelés.)

Tárolása

-18C°-on tárolva 24 hónapig megőrzi tulajdonságait. +4°C-on tárolva 6 hónapig megőrzi tulajdonságait.

Veszélyességi besorolása:

A jelenleg érvényes vonatkozó szabályozás alapján a készítmény a ’ nem ártalmas’ kategóriába tartozik.