D.A.P. ACTIV

Cikkszám: E1015401 Kategória:

Leírás

D.A.P. ACTIV

Élesztő tápanyag

Összetétele:

88% diammónium-foszfát, 11,8% szűrést elősegítő adjuváns, 0,2% tiamin-hidroklorid.

Tulajdonságai:

Az elkészített keverék diammónium-foszfát formában nitrogént és tiamint (B1 vitamint) tartalmaz. Az ammóniumsó formájú nitrogén könnyen asszimilálható nitrogénforrás az élesztők számára, ezért hozzájárul a Yan (Yeast Assimilable Nitrogen) = élesztők számára felvehető nitrogén biztosításához.

A D.A.P. ACTIV tiamin tartalma az élesztősejtek növekedése és anyagcsere folyamatai szempontjából lényeges. A tiamin jelenlétében ugyanis az élesztősejtek olyan anyagcsere utakat választanak fejlődésükhöz, amelyek kevesebb acet-aldehid és ketosav képzésével járnak, így a szabad kénessav szint magasabb értéken tud megmaradni a borban.

Mikor alkalmazzuk?

A D.A.P. ACTIV kimondottan jó tápanyag ellátottságú környezetet teremt az élesztősejtek számára a növekedéshez és a szaporodáshoz, így kompromisszummentes, elakadás nélküli erjesztést biztosít a mustok számára. A megfelelő asszimilálható nitrogénszint biztosításával kapcsolatos további speciális információk hozzáférhetők az ENOLOGICA Vason technológiai szolgálatánál.

Az ammóniumsó formájú nitrogén a legkönnyebben asszimilálható nitrogénforrás az élesztők számára, a tiamin és a jelenlévő foszfátok helyreállítanak bármilyen eredetű tápanyaghiányt, eredjen az a talaj hiányosságaiból, vagy technológiai hibából (a must túltisztítása), vagy akár a szőlőfajta sajátosságából. Ezért a D.A.P. ACTIV különösen ajánlott derített, illetve szűrt mustok, valamint kontrolált hőmérsékletű (hűtött) erjesztések esetén alkalmazni.

A megfelelő eljárást alkalmazva a D.A.P. ACTIV szintén alkalmazható újraerjesztések és megakadt erjesztések újra indításához. Tény, hogy az alkohol, a kén-dioxid és a toxikus vegyületek jelenléte, valamint a tápanyagok hiánya mind akadályozza az inokulált élesztő működését.

A D.A.P. ACTIV használata során be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.

Útmutatás:

Oldjuk fel a szükséges mennyiségű D.A.P. ACTIV-ot kevés vízben majd adjuk az erjeszteni kívánt tételhez.

Dózis:

10-30 g/hl normál erjesztés esetén.

10-20 g/hl újraerjesztés, és megakadt erjesztés esetén.

Megjegyzés: 30g/hl D.A.P. ACTIV 60 mg/hl tiaminnal, és 26 g/hl ammóniumsóval (foszfát) növeli a kezelt tétel tiamin és ammóniumsó tartalmát.

Kiszerelés:

20 kg-os zsákokban

Tárolása:

Száraz hűvös helyen alaposan visszazárva a megbontott tételt.