ERSA 1376

Cikkszám: E1001366 Kategória:

Leírás

ERSA 1376

Saccharomyces cerevisiae borászati fajélesztő

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Az ERSA 1376 egy borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, (amely minimum 20×109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként) az olaszországi ERSA (a Gorzia-ban található szőlészeti kísérleti központ) Sauvignon Blanc mustból készült élesztő szelekciója. Az 1970-es Lodder-féle osztályozás szerint ez az élesztő a Saccharomyces Cerevisiae törzsbe tartozik

Leírása:

Az ERSA 1376 fajélesztővel készült borok orgenoleptikai jellemzői alapvetően a Sauvignon Blanc szőlőfajta intenzív gyümölcsös aromajegyeit mutatják. A törzs kifejezetten az aromás szőlők elsődleges zamatanyagainak kiemelésére lett szelektálva, különösen a Sauvignon Blanc fajtából készülő borokhoz.

Az ERSA 1376 fajélesztőt egy 1992-ben kezdődött kutatási program keretében szelektálták ki amelyben kiindulásként 500 db -Sauvignon Blanc szőlőn illetve mustban található- törzs adta a kiinduló szelekciós bázist. A törzs kiválasztása elsődlegesen az előzetes laboratóriumi tesztek és mikro-vinifikációs erjesztések alapján történt az 1993-2001 szüretek alatt az ERSA laboratóriumában.

Alkalmazása:

Az előzőekben felvázolt tulajdonságainak köszönhetően az ERSA 1376 fajélesztő alkalmazása kifejezetten ajánlott intenzív aromatikus (kifejezetten a thiolos aromák) jellemzőkkel rendelkező fehér szőlőfajtákból készült gyümölcsös borok erjesztésére.

Használati útmutató:

Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Hagyjuk fél órát rehidratálódni, majd keverjük fel alaposan és adjunk hozzá mustot ügyelve, hogy ne okozzunk hirtelen nagy (<10°C) hőmérséklet csökkenést. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, az inokulum ne tartalmazzon összesen több mint 2% cukrot, és gondoskodni kell valamennyi levegő beviteléről is. Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Active Premium tápanyag is.

Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.

Az élesztőkultúra helyes használatához, illetve az erjesztések tápanyag utánpótlásának optimalizálásához kérje képviselőink segítségét.

Dózis: 10-20 g/hL normál erjesztések esetén.

Csomagolás:

500 grammos vákuumfóliás csomagolásban papírdobozba helyezve.

Tárolása:

Száraz, hűvös helyen tárolandó a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő figyelembevételével. A felbontott csomagot gondosan zárjuk vissza, és lehetőleg minél előbb használjuk fel.

Veszélyességi besorolása:

Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.