EXTRARED L

Cikkszám: E3001236 Kategória:

Leírás

EXTRARED L – Enzimkészítmény vörösborok készítéséhez, extraháló és stabilizáló aktivitással.

Összetétele:
Az EXTRARED L egy pektinbontó enzimkészítmény celluláz, hemicelluláz és proteáz mellék aktivitással.

Tulajdonságai:
Az EXTRARED L egy pektinbontó enzimkészítmény jelentős másodlagos aktivitással, amely a bogyóhéj sejtjeinek sejtfalát elbontja ezzel lehetővé téve a vakuólumokból a színanyagok feltárulását. Az EXTRARED L szintén elősegíti és felgyorsítja a polifenolok extrakcióját.
Másodlagos celluláz és hemicelluláz aktivitása, amely az erjesztés kései szakaszában a poliszacharidok extraakciója érdekében lett kifejlesztve. A poliszacharidok megfelelő extrakciójára nem csak azért van nagy szükség, mert ezen alkotóelemek rendkívül stabil molekulákat alkotnak a bor antocianinjaival, hanem azért is, mert szerepet játszanak a bor megfelelő struktúrájának és teltségének kialakításában.
Az EXTRARED L 10-30 ˚C hőmérsékleti tartományban működik, amely értékek között az aktivitása a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan emelkedik. Az enzimkészítmény aktivitását az általánosan használt kén-dioxid értékek nem befolyásolják.

Javasolt alkalmazása:
Az EXTRARED L emeli a kivont színanyag tartalmat és elősegíti az antocianinok hozzá kapcsolódását a bor tanninjaihoz és poliszacharidjaihoz valamint az így létrejött alkotók stabilizálódását.
Az EXTRARED L-t a maceráció utolsó fázisában kell alkalmazni, miután a ZYMARED frakcionált alkalmazására már sor került.
Az EXTRARED L enzimaktivitásának köszönhetően a préselés folyamán növekszik a lé kinyerés, és ami még fontosabb, a kezelt tétel tisztulása könnyebben zajlik és kedvezőbb szűrhetőségi paramétereket mutat.

Útmutatás:
Keverjük el a megfelelő mennyiségű EXTRARED L-t egy kevés borban és oszlassuk el a préselni kívánt tételben röviddel a préselés előtt. (A maceráció végső fázisa).

Dózis:
1-2 g/hl erjedésben lévő must a maceráció utolsó szakaszában, alaposan eloszlatva.

Kiszerelés:
1000 g-os palackokban.

Tárolása: Száraz hűvös (10-15 °C) helyen, alaposan visszazárva a megbontott tételt.

Veszélyességi besorolása:
Az 1992/01/28-án hozott olasz minisztériumi rendelet alapján: Xn – ártalmas.