FLAVOUR 2000

Cikkszám: E1010725 Kategória:

Leírás

FLAVOUR 2000

Saccharomyces cerevisiae borászati fajélesztő

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

A FLAVOUR 2000 borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, amely 20×109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként a rehidratálás után. Az 1970-es Lodder-féle osztályozás szerint ez az élesztő a Saccharomyces Cerevisiae törzsbe tartozik.

Tulajdonságai:

A FLAVOUR 2000 egy „aromás” Saccharomyces Cerevisiae élesztő, amelyet a különleges észtereket és egyéb másodlagos erjedési aromakomponenseket termelő metabolitikus aktivitása alapján szelektáltak. A must megfelelő aminosav összetétele esetén nagy mennyiségben képez magas minőségű, széleskörben keresett β-fenil-etanol-t. Az élesztő alkalmazásával kapott különleges aromaprofil kedvező hatással van egy alapvetően neutrális jellemzőkkel rendelkező alapanyag végső megítélésére is.

A FLAVOUR 2000 élesztőtörzs az említett kedvező tulajdonságai mellett magas alkohol és kénessav toleranciával rendelkezik, valamint jól tűri az alacsony hőmérsékleti körülményeket is.

Kereskedelmi Név Flavour 2000
Faj Saccharomyces cerevisiae
Alkohol tolerancia 15 %
Alkohol termelő kézség 0,057 % vol./ gr. cuk.
Optimális hőmérsékleti tart. 14 – 28 °C
Kén-dioxid termelő kézség Magas
Almasav bontási kompatibilitás – 25 – 35 %
Glicerin termelő kézség Közepes
Aroma karakterisztika β-feniletanol termelő
Antocián megkötő kézség Közepes
Különleges tulajdonságok Friss gyümölcsös fehér rozé és vörösborok    készítésére alkalmas élesztő.

Kifejezetten aromakiemelő élesztőtörzs.

Alkalmazása:

Az előzőekben felvázolt tulajdonságainak köszönhetően a FLAVOUR 2000 fajélesztő alkalmazása kifejezetten ajánlott magas aromatikus jellemzőkkel rendelkező fehér- és rozéborok készítéséhez. Szintén sikeresen alkalmazható friss, üde, aromatikus vörösborok erjesztéséhez is.

Különösen kedvező aroma-komplexitást mutató eredmény érhető el pezsgők palackos erjesztésekor alkalmazva.

Használati útmutató:

Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Hagyjuk fél órát rehidratálódni, majd keverjük fel alaposan és adjunk hozzá mustot ügyelve, hogy ne okozzunk hirtelen nagy(<10°C) hőmérséklet csökkenést. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, az inokulum ne tartalmazzon összesen több mint 2% cukrot, és gondoskodni kell valamennyi levegő beviteléről is. Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Active Premium tápanyag is.

Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.

Az élesztőkultúra helyes használatához kérje képviselőink segítségét.

Dózis:

10-20 g/hL fehérborok erjesztése esetén.

10-25 g/hL vörösborok erjesztése esetén.

15-30-g/hL újraerjesztések esetén alkalmazva.

Csomagolás

500 grammos vákuumfóliás csomagolásban.

Tárolása

Száraz, hűvös helyen tárolandó a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő figyelembevételével. A felbontott csomagot gondosan zárjuk vissza, és lehetőleg minél előbb használjuk fel.

Veszélyességi besorolása

Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.