L.P.A

Cikkszám: E1000133 Kategória:

Leírás

L.P.A. Aktív paszta formulájú élesztő

Saccharomyces bayanus aktív paszta formulájú borászati fajélesztő

Tulajdonságai:

Az L.P.A a Saccharomyces bayanus élesztő törzsből előállított készítmény, amelyet rendkívül kedvező borászati alkalmazhatóságának köszönhetően szelektáltak.

Az aktív paszta formulájának köszönhetően, számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, mint például a könnyű felhasználhatóság, és a biztos és gyors erjedésindulás. A nedves paszta formulának köszönhetően az élesztősejteknek nem kell átesni sem a szárítás, sem a rehidratálás sokkoló folyamatán, ezért az élesztő fiziológiai tulajdonságai, és fermentációs kapacitása e formulában sértetlen marad.

Fiziológiai szempontból az ilyen formulájú élesztő kivételes alkohol, kén-dioxid, nyomás és egyéb –a fermentációt gátló- tényezőkkel szembeni toleranciával rendelkezik.

 

Kereskedelmi Név L.P.A.
Faj Saccharomyces bayanus
Alkohol tolerancia 15 %
Alkohol termelő kézség 0,056 % vol. /g. cuk.
Optimális hőmérsékleti tart. 15 – 35 °C
Kén-dioxid termelő kézség Alacsony
Almasav bontási kompatibilitás – 25 – 35 %
Glicerin termelő kézség Közepes
Aroma karakterisztikája Aroma kiemelő-neutrális
Antocián megkötő kézség Na.
Különleges tulajdonságai Paszta formulájú, rehidratálást nem igénylő élesztő kultúra.

Pezsgőkészítésnél illetve a „sur lies” eljárásnál alkalmazható élesztő formula.

Alkalmazása:

Az L.P.A. élesztő kiváló eredményeket produkál fehér rozé és vörös mustok elsődleges fermentációjakor. Különleges tulajdonságainak köszönhetően az L.P.A élesztő alkalmazása szintén ajánlott palackos, illetve tankos erjesztésű pezsgők készítéséhez is.

Használati útmutató (erjesztés):

Keverjük el a megfelelő mennyiségű aktív paszta formájú élesztőt a súlya tízszeresének megfelelő mustban, majd várjunk egy órát, és adjuk az erjesztendő tételhez. Pezsgő másodlagos erjesztése esetén, szükséges az inokulum későbbi szén-dioxid és alkoholtartalomnak megfelelő akklimatizálása.

Használati útmutató (Battonage):

Nyomkodjuk szét az élesztő súlyának tízszeres mennyiségű borban az aktív paszta formulájú élesztőt, és amikor a massza teljesen homogénné vált adjuk hozzá és keverjük el a masszában a Mannozym enzimet. Az így elkészített masszát adjuk a borhoz és alaposan keverjük el benne.

Ajánlott a bor heti két alkalommal való felkeverése, homogenizálása 40-60 napon keresztül.

Dózis:

10-20 g/hL mustok erjesztése esetén.

20-40 g/hL másodlagos fermentáció és megakadt erjesztések esetén.

100-150g/hL fehérborok battonálásánál

150-200g/hL vörösborok battonálásánál

Csomagolás:

Zsírpapírba csomagolt 500 grammos hasábokban négyesével fóliázva.

Tárolása:

A terméket 0-4 °C közötti hőmérsékleten kell tárolni.

A felbontott tétel azonnal felhasználandó.

Maximális felhasználhatóság: a gyártási időtől számított 90. nap.

Veszélyességi besorolása:

Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.