MANNOZYM

Cikkszám: E3002626 Kategória:

Leírás

MANNOZYM® – Béta-glükanáz enzim, amely a bor a könnyebb tisztulását és szűrését segíti elő.

Összetétele:

Béta-glükanáz enzim.

Tulajdonságai:

A MANNOZYM® lehetővé teszi a botritisz által megtámadott szőlőből készült mustok könnyebb tisztulását és szűrhetőségét. Az enzim legfontosabb tulajdonsága, hogy az élesztősejtfalak elbontása során olyan alkotóelemeket szabadít fel, amelyek emelik a bor mannoprotein tartalmát.

Ajánlott alkalmazása:

A MANNOZYM® alkalmazása megkönnyíti a glükánokban gazdag botritisz által megtámadott alapanyagból készült borok későbbi tisztulását és szűrését.

A MANNOZYM® alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy az enzim erős bontó hatást gyakorol az élesztősejtfalakra. E tulajdonságának köszönhetően az enzim működése során olyan sejtalkotók szabadulnak fel –legfőképpen mannoproteinek- amelyek fontos szerepet játszanak a bor teltség érzetében, valamint kedvező hatással vannak a bor későbbi fejlődése során a fehérje stabilításra, illetve a borkő stabilizálódásra.

A MANNOZYM® használatával a fiatal, magas finomseprő tartalmú borokon végzett tradicionális „battonage” kedvező hatása felerősíthető, hangsúlyosabbá tehető. Ezért a MANNOZYM® alkalmazásának leginkább ajánlott időszaka a frissen pincébe került magas finomseprő tartalmú borok esetében van.

A MANNOZYM® használata során be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.

Útmutatás:

A MANNOZYM® használata akkor a legkedvezőbb, amikor a frissen kierjedt bort elválasztottuk a durvaseprőtől és még „felhős” a magas finomseprő tartalom miatt. A MANNOZYM® felhasználásra kész állapotban kerül csomagolásra, ezért csak fel kell oldani egy kevés borban, majd az oldatot alaposan el kell keverni, a kezelni kívánt tételben. A finomseprőt periodikusan fel kell keverni, hogy az enzim gyakrabban érintkezhessen az elhalt élesztősejtek maradványival. Az enzim 40-60 napig őrzi meg hatékonyságát a borban, majd fokozatosan csökken, és végül megszűnik a hatása.

Az enzimatikus kezelés ideje alatt kerüljük a bor tisztító kezelését, bentonit illetve tanninok adagolását. Mint minden enzim, a MANNOZYM® működésére is erős befolyással van a hőmérséklet, így annak 10˚C-os csökkenése megfelezi az enzim hatékonyságát, ezért a hidegebb pincékben lehetőleg a magasabb dózis adagolása javasolt.

Dózis: 0,5-3 g/hl a kezelés időtartama és a pincehőmérséklet függvényében.

Kiszerelés: 0,5 kg-os tasakokban.

Tárolás:

Száraz hűvös helyen tárolva a készítmény aktivitása egy éves tárolás alatt sem változik jelentősen. A felbontott tasakokat alaposan zárjuk vissza.

Veszélyességi besorolása:

A hatóanyag besorolása: Xn –ártalmas.