Leírás
MONTRACHET
Saccharomyces cerevisiae borászati fajélesztő
Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
A MONTRACHET borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, amely 20×109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként a rehidratálás után. Az 1970-es Lodder-féle osztályozás szerint ez az élesztő a Saccharomyces Cerevisiae törzsbe tartozik.
Tulajdonságai:
A MONTRACHET Saccharomyces Cerevisiae élesztőtörzs a tipikusan gyenge erjesztési kondíciókra szelektált törzs. Rendkívül vehemens erjesztési kinetika és kivételes kén-dioxid tolerancia jellemzi a készítményt.
A MONTRACHET nem befolyásolja a must eredeti aroma karakterisztikáját.
Kereskedelmi Név | Montrachet |
Faj | Saccharomyces cerevisiae |
Alkohol tolerancia | 15 % |
Alkohol termelő kézség | 0,058 % vol./gr. cuk. |
Optimális hőmérsékleti tart. | 10 – 35 °C |
Kén-dioxid termelő képesség | Alacsony |
Almasav bontási másodlagos aktivitás | – 25 – 35 % |
Glicerin termelő kézség | Közepes |
Aroma karakterisztikája | Neutrális |
Antocián megkötő képesség | Alacsony |
Különleges tulajdonságok | Nem szabályozható hőmérsékleti körülmények közötti vörös mustok erjesztésére ajánlott élesztő. |
Alkalmazása:
A MONTRACHET élesztő kifejezetten alkalmas hőmérsékletszabályozás nélküli erjesztésekhez. Ezen kondíciók között az egyes szaporodási fázisok lerövidülése miatt a vadélesztők felszaporodásához nem teremt kedvező feltételeket..
A készítmény alkalmas hasonló körülmények közötti rozé- és fehérborok erjesztésére is.
Használati útmutató:
Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Hagyjuk fél órát rehidratálódni, majd keverjük fel alaposan és adjunk hozzá mustot ügyelve, hogy ne okozzunk hirtelen nagy(<10°C) hőmérséklet csökkenést. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, az inokulum ne tartalmazzon összesen több mint 2% cukrot, és gondoskodni kell valamennyi levegő beviteléről is. Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Activ Premium tápanyag is.
Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.
Az élesztőkultúra helyes használatához kérje képviselőink segítségét.
Dózis:
10-20 g/hL fehérborok erjesztése esetén.
10-25 g/hL vörösborok erjesztése esetén.
30-50 g/hL újraerjesztések esetén alkalmazva.
Csomagolás:
500 grammos vákuumfóliás csomagolásban.
Tárolása:
Száraz, hűvös helyen tárolandó a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő figyelembevételével. A felbontott csomagot gondosan zárjuk vissza, és lehetőleg minél előbb használjuk fel.
Veszélyességi besorolása:
Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.