MONTRACHET 522

Cikkszám: E1010219 Kategória:

Leírás

MONTRACHET

Saccharomyces cerevisiae borászati fajélesztő

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

A MONTRACHET borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, amely 20×109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként a rehidratálás után. Az 1970-es Lodder-féle osztályozás szerint ez az élesztő a Saccharomyces Cerevisiae törzsbe tartozik.

Tulajdonságai:

A MONTRACHET Saccharomyces Cerevisiae élesztőtörzs a tipikusan gyenge erjesztési kondíciókra szelektált törzs. Rendkívül vehemens erjesztési kinetika és kivételes kén-dioxid tolerancia jellemzi a készítményt.

A MONTRACHET nem befolyásolja a must eredeti aroma karakterisztikáját.

 

Kereskedelmi Név Montrachet
Faj Saccharomyces cerevisiae
Alkohol tolerancia 15 %
Alkohol termelő kézség 0,058 % vol./gr. cuk.
Optimális hőmérsékleti tart. 10 – 35 °C
Kén-dioxid termelő képesség Alacsony
Almasav bontási másodlagos aktivitás – 25 – 35 %
Glicerin termelő kézség Közepes
Aroma karakterisztikája Neutrális
Antocián megkötő képesség Alacsony
Különleges tulajdonságok Nem szabályozható hőmérsékleti körülmények közötti vörös mustok erjesztésére ajánlott élesztő.

Alkalmazása:

A MONTRACHET élesztő kifejezetten alkalmas hőmérsékletszabályozás nélküli erjesztésekhez. Ezen kondíciók között az egyes szaporodási fázisok lerövidülése miatt a vadélesztők felszaporodásához nem teremt kedvező feltételeket..

A készítmény alkalmas hasonló körülmények közötti rozé- és fehérborok erjesztésére is.

Használati útmutató:

Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Hagyjuk fél órát rehidratálódni, majd keverjük fel alaposan és adjunk hozzá mustot ügyelve, hogy ne okozzunk hirtelen nagy(<10°C) hőmérséklet csökkenést. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, az inokulum ne tartalmazzon összesen több mint 2% cukrot, és gondoskodni kell valamennyi levegő beviteléről is. Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Activ Premium tápanyag is.

Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.

Az élesztőkultúra helyes használatához kérje képviselőink segítségét.

Dózis:

10-20 g/hL fehérborok erjesztése esetén.

10-25 g/hL vörösborok erjesztése esetén.

30-50 g/hL újraerjesztések esetén alkalmazva.

Csomagolás:

500 grammos vákuumfóliás csomagolásban.

Tárolása:

Száraz, hűvös helyen tárolandó a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő figyelembevételével. A felbontott csomagot gondosan zárjuk vissza, és lehetőleg minél előbb használjuk fel.

Veszélyességi besorolása:

Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.