Leírás
NOUVEAUX FERMENTS
Saccharomyces Bayanus borászati fajélesztő
Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
TARTALMA:
Magas aktív sejtet tartalmazó (minimum 20 milliárd grammonként) borászati alkalmazásra szelektált élesztőtörzs.
TULAJDONSÁGAI:
A NOUVEAUX FERMENTS Champagne-ban szelektált Saccharomyces Bayanus élesztő törzs, amely finom elegáns karaktert ad az erjesztendő tételhez. Az élesztő jellemző fiziológiai tulajdonsága, hogy kimagaslóan jól tűri a magas alkohol és kénessav szintet, valamint jól ellenáll a magas nyomásnak és a nehéz fermentációs körülményeknek.
Kereskedelmi Név | Nouveaux Ferments |
Faj | Saccharomyces bayanus |
Alkohol tolerancia | 15 % |
Alkohol termelő kézség | 0,057 % vol./g. zucch. |
Optimális hőmérsékleti tart. | 15 – 35 °C |
Kén-dioxid termelő kézség | Alacsony |
Almasav bontási mellék aktivitás | – 20 – 25 % |
Glicerin termelő kézség | Közepes |
Aroma karakterisztika | Finom elegáns |
Anticián megkötő képesség | N.a. |
Különleges tulajdonság | A frizzanték szpumanték és pezsgők tipikus élesztője de jó eredménnyel alkalmazható fehér- és rozéborok esetében, ha a szőlőfajta aromakarakterisztikáját akarjuk kiemelni. |
ALKALMAZÁSA:
A NOUVEAUX FERMENTS alapvető tulajdonságaiból következően kifejezetten alkalmas szpumanték, pezsgők palackos illetve autoklávban történő erjesztésére.
Emellett jó eredménnyel alkalmazható olyan friss fehér- és rozéborok erjesztésére ahol célunk a fajtában rejlő aromakarakterek kihangsúlyozása.
HASZNÁLATI UTASÍTÁS:
Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Hagyjuk fél órát rehidratálódni, majd keverjük fel alaposan és adjunk hozzá mustot ügyelve, hogy ne okozzunk hirtelen nagy(<10°C) hőmérséklet csökkenést. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, az inokulum ne tartalmazzon összesen több mint 2% cukrot, és gondoskodni kell valamennyi levegő beviteléről is. Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Active Premium tápanyag is.
Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.
Az élesztőkultúra helyes használatához kérje képviselőink segítségét.
DÓZIS:
10-20 g/hL fehér és rozémustok esetében.
10-25 g/hL vörösborkészítés esetén
30-50 g/hL megakadt erjesztések esetén
15-35 g/hL újraerjesztésekkor
CSOMAGOLÁS:
500 grammos vákuumzárású polilaminált fóliazacskókban.
TÁROLÁSA:
Száraz, hűvös helyen tárolva a termék több mint két évig változatlanul megőrzi minőségét.
Bontott tételeket gondosan zárjuk vissza és használjuk fel minél előbb.
VESZÉLYESSÉGI BESOROLÁSA:
Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.