NOUVEAUX FERMENT

Cikkszám: E1010313 Kategória:

Leírás

NOUVEAUX FERMENTS

Saccharomyces Bayanus borászati fajélesztő 

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

TARTALMA:

Magas aktív sejtet tartalmazó (minimum 20 milliárd grammonként) borászati alkalmazásra szelektált élesztőtörzs.

TULAJDONSÁGAI:

A NOUVEAUX FERMENTS Champagne-ban szelektált Saccharomyces Bayanus élesztő törzs, amely finom elegáns karaktert ad az erjesztendő tételhez. Az élesztő jellemző fiziológiai tulajdonsága, hogy kimagaslóan jól tűri a magas alkohol és kénessav szintet, valamint jól ellenáll a magas nyomásnak és a nehéz fermentációs körülményeknek.

Kereskedelmi Név Nouveaux Ferments
Faj Saccharomyces bayanus
Alkohol tolerancia 15 %
Alkohol termelő kézség 0,057 % vol./g. zucch.
Optimális hőmérsékleti tart. 15 – 35 °C
Kén-dioxid termelő kézség Alacsony
Almasav bontási mellék aktivitás –  20 – 25 % 
Glicerin termelő kézség Közepes
Aroma karakterisztika Finom elegáns
Anticián megkötő képesség N.a.
Különleges tulajdonság A frizzanték szpumanték és pezsgők tipikus élesztője de jó eredménnyel alkalmazható fehér- és rozéborok esetében, ha a szőlőfajta aromakarakterisztikáját akarjuk kiemelni.

ALKALMAZÁSA:

A NOUVEAUX FERMENTS alapvető tulajdonságaiból következően kifejezetten alkalmas szpumanték, pezsgők palackos illetve autoklávban történő erjesztésére.

Emellett jó eredménnyel alkalmazható olyan friss fehér- és rozéborok erjesztésére ahol célunk a fajtában rejlő aromakarakterek kihangsúlyozása.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS:

Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Hagyjuk fél órát rehidratálódni, majd keverjük fel alaposan és adjunk hozzá mustot ügyelve, hogy ne okozzunk hirtelen nagy(<10°C) hőmérséklet csökkenést. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, az inokulum ne tartalmazzon összesen több mint 2% cukrot, és gondoskodni kell valamennyi levegő beviteléről is. Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Active Premium tápanyag is.

Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.

Az élesztőkultúra helyes használatához kérje képviselőink segítségét.

DÓZIS:

10-20 g/hL fehér és rozémustok esetében.

10-25 g/hL vörösborkészítés esetén

30-50 g/hL megakadt erjesztések esetén

15-35 g/hL újraerjesztésekkor

CSOMAGOLÁS:

500 grammos vákuumzárású polilaminált fóliazacskókban.

TÁROLÁSA:

Száraz, hűvös helyen tárolva a termék több mint két évig változatlanul megőrzi minőségét.

Bontott tételeket gondosan zárjuk vissza és használjuk fel minél előbb.

VESZÉLYESSÉGI BESOROLÁSA:

Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.