PREMIUM CHARDONNAY

Cikkszám: E1019119 Kategória:

Leírás

PREMIUM CHARDONNAY

Saccharomyces cerevisiae borászati fajélesztő

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Minőség-ellenőrzés: San Michele All Adige Institut

A PREMIUM CHARDONNAY egy borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, amely 20×109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként a rehidratálás után. Az 1970-es Lodder-féle osztályozás szerint ez az élesztő a Saccharomyces Cerevisiae törzsbe tartozik

Leírása:

A PREMIUM CHARDONNAY az elegáns fehérborok ideális fajélesztője. Az aminosavakkal megfelelően ellátott mustok esetében a rendkívül erős erjesztő és újraerjesztő képességének köszönhetően kedvező komplex erjedési aromákat köztük -fenil-etanol-t- képez.

A PREMIUM CHARDONNAY élesztőt a fent említett tulajdonságain túl jellemzi a magas alkohol- és kén-dioxid tolerancia, valamint jól ellenáll az alacsonyabb erjedési hőmérsékletnek és az almasav egy részét is hasznosítja. 

Kereskedelmi név Premium Chardonnay
Faj Saccharomyces cerevisiae
Alkohol tolerancia 15 %
Alkoholtermelő képesség 0,059 % vol./gr. cuk. 
Optimális működési hőmérs. 14 – 28 °C
Kén-dioxid termelő kézség Alacsony
Almasav bontási mellékaktivitás – 35 – 45 %
Glicerin termelő kézség Magas
Aroma karakter Kiemeli a fajta karakterét; Fenil-etanol
Antocián megkötő képesség Nem jellemző
Különleges tulajdonságai A kultúra kifejezetten alkalmas a klasszikus fehérborok erjesztésére és újraerjesztésére.

 Magas réztűrő képességének köszönhetően alkalmas a későn permetezett szőlőből nyert mustok problémamentes erjesztésére.

 Jól alkalmazható a hordós erjesztésű fehérborok készítése esetén is.

 

Alkalmazása:

Az előzőekben felvázolt tulajdonságainak köszönhetően a PREMIUM CHARDONNAY fajélesztő alkalmazása ajánlható chardonnay szőlőből készült mustok elsődleges, illetve másodlagos erjesztésére, amikor a végtermék friss üde karakterisztikájának hangsúlyozása mellett fontos a termőhelyi jelleg illetve fajta primer aromajegyeinek megtartása.

Használati útmutató:

Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Hagyjuk fél órát rehidratálódni, majd keverjük fel alaposan és adjunk hozzá mustot ügyelve, hogy ne okozzunk hirtelen nagy (<10°C) hőmérséklet csökkenést. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, az inokulum ne tartalmazzon összesen több mint 2% cukrot, és gondoskodni kell valamennyi levegő beviteléről is. Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Active Premium tápanyag is.

Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.

Az élesztőkultúra helyes használatához, illetve megakadt erjesztések esetén kérje képviselőink segítségét.

Dózis:

10-20 g/hL normál erjesztések esetén.

15-30 g/hL újraerjesztések esetén.

Csomagolás:

500 grammos vákuumfóliás csomagolásban papírdobozba helyezve.

Tárolása:

Száraz, hűvös helyen tárolandó a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő figyelembevételével. A felbontott csomagot gondosan zárjuk vissza, és lehetőleg minél előbb használjuk fel.

Veszélyességi besorolása:

Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.