Leírás
PREMIUM COLOR® SG
BORÁSZATI TANNIN SZÍNSTABILIZÁLÁSRA
Összetétele:
Vegyes összetételű tannin készítmény, amely a francia tölgyből kivont Premium® Limousin ellág-tanninok mellett, alkoholos extrakcióval kivont gallo tanninokat, valamint a Premium® Uva tanninból származó procianidin és katechin tanninokat tartalmaz, amely alkotók szinergikus együttműködése extrahálja és stabilizálja a vörösborok színanyagait.
Tulajdonságai:
A Premium® Color SG készítmény az Enologica Vason a tanninok borászati felhasználása során szerzett több évtizedes tapasztalatának az eredménye. A Premium® Color SG készítményben található különböző tanninfrakciók szinergizmusának köszönhetően egyrészt stabilizálják a színanyagokat, másrészt inaktiválják a szőlőben természetes módon jelenlévő oxidáz enzimek (polifenoloxidáz) működését. Ez utóbbi hatás alapvetően a katechin típusú tanninoknak köszönhető, amelyek erősen reagálnak az oxidáz enzimekkel teljesen de-proteinizálva azokat, így blokkolva káros működésüket.
A színanyagok stabilizálását a katechin frakció (Premium® Uva) mellett a francia tölgyből kivont Premium® Limousin ellág-tanninok végzik. A katechinek a legreaktívabb tanninok, amelyek akár az oxigén jelenléte nélkül is képesek az antocianinok stabilizálására, míg az ellág-tanninok oxigén jelenlétét is igénylik hatásuk érvényesítése érdekében. Ezen kívül a tölgyből származó elegáns ellág-tanninok megőrzik a bor organoleptikus egyensúlyát: a ligninek átalakulása során keletkező alkotók hozzájárulnak a bor vaníliás jegyeinek kiemeléséhez (Limousin ellág-tanninok), ugyanakkor a Premium® Uva tanninból származó katechinek szerepet játszanak a bor gyümölcsös karakterének kifejezésében.
A Premium® Color SG az oxidációval szembeni védelem mellett komplexebb, teltebb ízérzetet, és hosszabb utóízt kölcsönöz a bornak.
Alkalmazása:
A Premium® Color SG készítmény alkalmazható az erjedés (vinifikáció) és a borérlelés korai szakaszában is.
Alkalmazásakor tartsuk be a vonatkozó jogszabályokban előírtakat.
Használati utasítás:
Keverjük el a szükséges mennyiségű Premium® Color SG-t a súlya tízszeresének megfelelő mennyiségű nem túl magas keménységi fokú vízben, lehetőleg fém keverőeszköz használata nélkül. Granulátum formulájának köszönhetően hideg vízben is könnyen oldódik.
A kedvezőbb organoleptikai eredmény elérése érdekében használata során ajánlott a mikro-oxigenizáció paralel alkalmazása.
Dózis:
0-20 g/hL a vörösbor cefre macerációja esetén.
5-10 g/ hL a préseléskor.
Csomagolás:
0,5kg-os polilaminált zacskókban visszazárást biztosító műanyag zipzárral
Tárolás:
hűvös száraz helyen fénytől elzárva, a megbontott zacskókat gondosan visszazárva.
Veszélyességi besorolása:
Az 1992/01/28 Olasz minisztériumi rendelet alapján „NEM VESZÉLYES” besorolású termék.