Leírás
PREMIUM FRUCTO
Saccharomyces bayanus borászati fajélesztő
Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
A PREMIUM FRUCTO egy borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, amely 20×109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként a rehidratálás után. Az 1970-es Lodder-féle osztályozás szerint ez az élesztő a Saccharomyces Bayanus törzsbe tartozik
Leírása:
A PREMIUM FRUCTO fajélesztő, amely kivételes rezisztenciával rendelkezik a magas alkohol- és kénessavszintre, valamint jól viseli a kedvezőtlen hőmérsékleti és pH viszonyokat. Továbbá az erjesztés során jobban előnyben részesíti a fruktózt, mint bármely más a borászatban ismert élesztőtörzs.
Ismert tény, hogy a megakadt erjesztések esetében a hátra maradt fruktóz csak nagyon nehezen felhasználható a normál élesztők számára. Ebből kifolyólag a törzs felhasználását a megakadt erjesztések esetében közösen tanulmányozta az Enologica VASON és a montpellier-i ENSAM.
Kereskedelmi Név | Premium Fructo |
Faj | Saccharomyces bayanus |
Alkoholtűrő képesség | > 18 % vol. |
Alkohol termelő kézség | 0,054 % vol./ gr. cuk. |
Optimális hőmérsékleti tart. | 18 – 30 °C |
Kén-dioxid termelő kézség | Alacsony |
Almasav bontási mellékaktivitás | – 25 – 35 % |
Glicerin termelő kézség | Magas |
Aroma karakterisztika | Neutrális |
Különleges tulajdonság | Kifejezetten „fruktofil” törzs.
Rendkívül alacsony illósavtermelés. „Sur lies” technológiákhoz is alkalmazható |
Alkalmazása:
Az előzőekben felvázolt tulajdonságainak köszönhetően a PREMIUM FRUCTO fajélesztő alkalmazása kifejezetten ajánlott problémás, illetve elakadt erjesztések esetében. Magas alkoholtartalmú borok problémamentes kierjesztéséhez ajánlott.
Második élesztőkultúraként alkalmazva újraerjesztések esetében, a PREMIUM FRUCTO nehéz erjesztési kondíciók mellett is kiemelkedő minőséget produkál.
Használati útmutató:
Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Hagyjuk fél órát rehidratálódni, majd keverjük fel alaposan és adjunk hozzá mustot ügyelve, hogy ne okozzunk hirtelen nagy(<10°C) hőmérséklet csökkenést. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, az inokulum ne tartalmazzon összesen több mint 2% cukrot, és gondoskodni kell valamennyi levegő beviteléről is. Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Active Premium tápanyag is.
Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.
Az élesztőkultúra helyes használatához megakadt erjesztések esetén kérje képviselőink segítségét.
Dózis:
50-100 g/hL megakadt erjesztések esetén.
20-30 g/hL másodlagos fermentáció valamint magas alkoholtartalmú borok erjesztése esetén.
Csomagolás:
500 grammos vákuumfóliás csomagolásban papírdobozba helyezve.
Tárolása:
Száraz, hűvös helyen tárolandó a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő figyelembevételével. A felbontott csomagot gondosan zárjuk vissza, és lehetőleg minél előbb használjuk fel.
Veszélyességi besorolása:
Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.