PREMIUM FRUCTO

Cikkszám: E1015201 Kategória:

Leírás

PREMIUM FRUCTO

Saccharomyces bayanus borászati fajélesztő

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

A PREMIUM FRUCTO egy borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, amely 20×109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként a rehidratálás után. Az 1970-es Lodder-féle osztályozás szerint ez az élesztő a Saccharomyces Bayanus törzsbe tartozik

Leírása:

A PREMIUM FRUCTO fajélesztő, amely kivételes rezisztenciával rendelkezik a magas alkohol- és kénessavszintre, valamint jól viseli a kedvezőtlen hőmérsékleti és pH viszonyokat. Továbbá az erjesztés során jobban előnyben részesíti a fruktózt, mint bármely más a borászatban ismert élesztőtörzs.

Ismert tény, hogy a megakadt erjesztések esetében a hátra maradt fruktóz csak nagyon nehezen felhasználható a normál élesztők számára. Ebből kifolyólag a törzs felhasználását a megakadt erjesztések esetében közösen tanulmányozta az Enologica VASON és a montpellier-i ENSAM.

Kereskedelmi Név Premium Fructo
Faj Saccharomyces bayanus
Alkoholtűrő képesség > 18 % vol.
Alkohol termelő kézség 0,054 % vol./ gr. cuk.
Optimális hőmérsékleti tart. 18 – 30 °C
Kén-dioxid termelő kézség Alacsony
Almasav bontási mellékaktivitás – 25 – 35 %
Glicerin termelő kézség Magas
Aroma karakterisztika Neutrális
Különleges tulajdonság Kifejezetten „fruktofil” törzs.

 Rendkívül alacsony illósavtermelés.

„Sur lies” technológiákhoz  is alkalmazható

Alkalmazása:

Az előzőekben felvázolt tulajdonságainak köszönhetően a PREMIUM FRUCTO fajélesztő alkalmazása kifejezetten ajánlott problémás, illetve elakadt erjesztések esetében. Magas alkoholtartalmú borok problémamentes kierjesztéséhez ajánlott.

Második élesztőkultúraként alkalmazva újraerjesztések esetében, a PREMIUM FRUCTO nehéz erjesztési kondíciók mellett is kiemelkedő minőséget produkál.

Használati útmutató:

Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Hagyjuk fél órát rehidratálódni, majd keverjük fel alaposan és adjunk hozzá mustot ügyelve, hogy ne okozzunk hirtelen nagy(<10°C) hőmérséklet csökkenést. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, az inokulum ne tartalmazzon összesen több mint 2% cukrot, és gondoskodni kell valamennyi levegő beviteléről is. Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Active Premium tápanyag is.

Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.

Az élesztőkultúra helyes használatához megakadt erjesztések esetén kérje képviselőink segítségét.

Dózis:

50-100 g/hL megakadt erjesztések esetén.

20-30 g/hL másodlagos fermentáció valamint magas alkoholtartalmú borok erjesztése esetén.

Csomagolás:

500 grammos vákuumfóliás csomagolásban papírdobozba helyezve.

Tárolása:

Száraz, hűvös helyen tárolandó a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő figyelembevételével. A felbontott csomagot gondosan zárjuk vissza, és lehetőleg minél előbb használjuk fel.

Veszélyességi besorolása:

Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.