PREMIUM FRUCTO
Saccharomyces bayanus borászati fajélesztő
Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I - 37020 Pedemonte Verona
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
Összetétele:
A PREMIUM FRUCTO egy borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, amely 20x109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként a rehidratálás után. Az 1970-es Lodder-féle osztályozás szerint ez az élesztő a Saccharomyces Bayanus törzsbe tartozik
Tulajdonságai:
A PREMIUM FRUCTO fajélesztő, amely kivételes rezisztenciával rendelkezik a magas alkohol- és kénessavszintre, valamint jól viseli a kedvezőtlen hőmérsékleti és pH viszonyokat. Továbbá az erjesztés során jobban előnyben részesíti a fruktózt, mint bármely más a borászatban ismert élesztőtörzs.
Ismert tény, hogy a megakadt erjesztések esetében a hátra maradt fruktóz csak nagyon nehezen felhasználható a normál élesztők számára. Ebből kifolyólag a törzs felhasználását a megakadt erjesztések esetében közösen tanulmányozta az Enologica VASON és a montpellier-i ENSAM.
Kereskedelmi Név | Premium Fructo |
Faj | Saccharomyces bayanus |
Alkoholtűrő képesség | > 18 % vol. |
Alkohol termelő kézség | 0,054 % vol./ gr. cuk. |
Optimális hőmérsékleti tart. | 18 – 30 °C |
Kén-dioxid termelő kézség | Alacsony |
Almasav bontási mellékaktivitás | - 25 – 35 % |
Glicerin termelő kézség | Magas |
Aroma karakterisztika | Neutrális |
Különleges tulajdonság | Kifejezetten „fruktofil” törzs.
Rendkívül alacsony illósavtermelés. „Sur lies” technológiákhoz is alkalmazható |