Leírás
PREMIUM PROSECCO
Saccharomyces cerevisiae borászati fajélesztő
Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
Minőség-ellenőrzés: San Michele All Adige Institut
Leírása:
A PREMIUM PROSECCO egy borászati alkalmazásra a Prosecco termőhelyről szelektált fajélesztő, amely 20×109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként a rehidratálás után.
A PREMIUM PROSECCO szárított fajélesztő az Enologica Vason a nedves paszta formulájú (L.P.A) élesztő sokéves gyártási tapasztalata során felhalmozott munka gyümölcse. Tény, hogy a készítmény végül – a nedves formulájú készítménnyel való számtalan kísérletben történt összehasonlítást követően bebizonyosodott, hogy a speciális szárítási eljárásnak köszönhetően az élesztő fiziológiai tulajdonságai változatlanok maradtak – így szárított formában kerül forgalomba.
Az élesztőt fiziológiailag a magas alkohol tartalommal, a magas kénessavtartalommal és a magas nyomásviszonyokkal szembeni kiváló tolerancia jellemzi.
Alkalmazása:
A PREMIUM PROSECCO élesztő jellemző tulajdonságainál fogva kiválóan alkalmas palackos és tankos erjesztésű szénsavas borok készítésére. Mindezek mellet alkalmas fehér- és rozéborok elsődleges fermentációjára különösen azokban az esetekben, amikor szükség van az aromatikus karakterek kiemelésére.
Kereskedelmi Név | Premium Prosecco |
Faj | Saccharomyces cerevisiae |
Eredet | Valdobbiadene |
Alkohol tolerancia | 13 % vol. |
Alkohol termelő kézség | 0,058 % vol./gr. cuk. |
Optimális hőmérséklet tart. | 10 – 35 °C |
Kén Dioxid termelő kézség | Közepes |
Almasav bontási kompatibilitás | – 25 – 35 % |
Glicerin termelő kézség | Közepes |
Aromatikus karakter | Emeli az aroma karaktereket |
Antocián megkötő képesség | N.a. |
Különleges tulajdonságai | Kifejezetten alkalmas pezsgők és habzóborok készítésére. |
Használati útmutató:
Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Hagyjuk fél órát rehidratálódni, majd keverjük fel alaposan és adjunk hozzá szűrt csírátlanított mustot ügyelve, hogy ne okozzunk hirtelen nagy (<10°C) hőmérséklet csökkenést. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, az inokulum ne tartalmazzon összesen több mint 2% cukrot, és gondoskodni kell valamennyi levegő beviteléről is.
Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Active Premium tápanyag is.
Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.
Az élesztőkultúra helyes használatához, illetve megakadt erjesztések esetén kérje képviselőink segítségét.
Dózis:
10-20 g/hL normál erjesztések fehérszőlő esetén.
30-50 g/hL megakadt erjesztéseknél.
15-30 g/hL újraerjesztések esetén.
Csomagolás:
500 grammos vákuumfóliás csomagolásban papírdobozba helyezve.
Tárolása:
Száraz, hűvös helyen tárolandó a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő figyelembevételével. A felbontott csomagot gondosan zárjuk vissza, és lehetőleg minél előbb használjuk fel.
Veszélyességi besorolása:
Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.