PREMIUM SAUVIGNON

Cikkszám: E1010515 Kategória:

Leírás

PREMIUM SAUVIGNON

Saccharomyces cerevisiae borászati fajélesztő

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

A PREMIUM SAUVIGNON egy borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, amely 20×109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként a rehidratálás után. Az 1970-es Lodder-féle osztályozás szerint ez az élesztő a Saccharomyces Cerevisiae törzsbe tartozik

Leírása:

A PREMIUM SAUVIGNON a komplex, finom elegáns fehérborok ideális fajélesztője. A törzs kifejezetten az aromás szőlők elsődleges zamatanyagainak kiemelésére lett szelektálva, különösen a Sauvignon Blanc fajtából készülő borokhoz. Rövid felszaporodási szakasszal, jó alkalmazkodó képességgel az alacsony hőmérséklethez (kriofil) és közepes alkoholtoleranciával jellemezhető törzs. 

Az aminósavakkal megfelelően ellátott mustok esetében rendkívül kedvező komplex erjedési aromákat képez. A fajtából eredő aromákat nem fedi el, hanem kiemeli, komplexebbé teszi azok érzetét.

A PREMIUM SAUVIGNON kifejezetten ajánlott a finomseprős érlelésre szánt borok erjesztése esetében.

Kereskedelmi Név Premium Sauvignon
Faj Saccharomyces cerevisiae
Alkohol tolerancia 13 % vol.
Alkohol termelő kézség 0,057 % vol./ gr. zucc. 
Optimális hőmérsékleti tart.  12 – 28 °C
Kén-dioxid termelő kézség Közepes
Almasav bontási mellékaktivitás – 20 – 30 %
Glicerin termelő kézség Közepes
Aroma karakterisztika Kiemeli a fajta karakterét
Antocián megkötő képesség N.a.
Különleges tulajdonságai A kultúra komplex finom elegáns fehérborok erjesztésére alkalmas.

Kiemeli a Sauvignon Blanc aromatikus karakterét

Alkalmas “sur lies”típusú borok készítésére.

Kifejezetten hidegtűrő CRIOFIL tulajdonságú élesztő

Emeli kihangsúlyozza az aromás fehérborok illatát.

 

Alkalmazása:

Az előzőekben felvázolt tulajdonságainak köszönhetően a PREMIUM SAUVIGNON fajélesztő alkalmazása kifejezetten ajánlott a magas aromatikus jellemzőkkel rendelkező szőlőfajtákból készült, borok erjesztésére. Képes a fajtára jellemző illatanyagok friss florális intenzív jegyeinek kiemelésére. A PEMIUM SAUVIGNON jól alkalmazható hordós erjesztéssel készülő borok esetében is.

Használati útmutató:

Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Hagyjuk fél órát rehidratálódni, majd keverjük fel alaposan és adjunk hozzá mustot ügyelve, hogy ne okozzunk hirtelen nagy(<10°C) hőmérséklet csökkenést. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, az inokulum ne tartalmazzon összesen több mint 2% cukrot, és gondoskodni kell valamennyi levegő beviteléről is. Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Active Premium tápanyag is.

Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.

Az élesztőkultúra helyes használatához, illetve megakadt erjesztések esetén kérje képviselőink segítségét.

Dózis:

10-20 g/hL normál erjesztések esetén.

Csomagolás:

500 grammos vákuumfóliás csomagolásban papírdobozba helyezve.

Tárolása:

Száraz, hűvös helyen tárolandó a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő figyelembevételével. A felbontott csomagot gondosan zárjuk vissza, és lehetőleg minél előbb használjuk fel.

Veszélyességi besorolása:

Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.