PREMIUM ZEROPIU

Cikkszám: E1001386 Kategória:

Leírás

PREMIUM ZEROPIÙ

Saccharomyces cerevisiae borászati fajélesztő

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

A PREMIUM ZEROPIÙ egy borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, amely 20×109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként a rehidratálás után. Az élesztő szelektálásának legfőbb szempontja az erjedés során keletkező kén-dioxid tartalom minimálisra csökkentése volt.  Az 1970-es Lodder-féle osztályozás szerint ez az élesztő a Saccharomyces Cerevisiae törzsbe tartozik.

Leírása:

A PREMIUM ZEROPIÙ fajélesztő rendkívül gyors erjesztési kinetikával rendelkezik az erjesztés első 24-36 órás szakaszában, ami lehetővé teszi, hogy az élesztő gyorsan felszaporodjon és a mustba található vadkultúra felett átvegye az erjesztés irányítását. Az erjedés további szakaszaiban az élesztő kiegyenlített erjesztési kinetikával jellemezhető. A kultúra képes hűtés nélküli erjesztések esetén is biztos kiegyenlített erjedést produkálni még magas hőmérsékletek esetén is.

Mivel az élesztő nem termel kén-dioxidot (egyes anyagcsere utak blokkoltak a működésében), így az alkoholos erjesztés végére a kierjedt újbor szabadkénessav tartalma kevesebb, mint 5mg/L.

Az élesztő szelekciójakor fontos szempont volt az alacsony illósav és habtermelés, valamint a magas alkoholtartalommal szembeni tolerancia. Az élesztő fenti jellemzőiből következik, hogy a PREMIUM ZEROPIÙ fajélesztő ideális élesztője lehet a magas cukortartalommal rendelkező mustok korrekt, problémamentes erjesztéséhez valamint a kéntartalom nélküli borkészítés egyik elengedhetetlen segédeszköze.

Kereskedelmi név Premium ZEROPIÙ
Faj Saccharomyces cerevisiae
Alkohol tolerancia >17 %
Alkoholtermelő képesség 0,057 % vol./gr. cuk. 
Optimális működési hőmérs. 15 – 30 °C
Kén-dioxid termelő készség Alacsony
Almasav bontási mellékaktivitás – 10 – 20 %
Glicerin termelő készség Magas
Aroma karakter Neutrális aromakarakter
Anthocián megkötő képesség Alacsony
Különleges tulajdonságai A kultúra kifejezetten alkalmas alacsony kénessavtartalmú (<10mg/L) borok készítésére. Alkalmas az AMAR 04 almasavbontó kultúrával való ko-inokulációra.

Alacsony almasavbontási mellék aktivitással rendelkező élesztő.

Alkalmazása:

Az előzőekben felvázolt tulajdonságainak köszönhetően a PREMIUM ZEROPIÙ fajélesztő kifejezetten ajánlott alacsony kénessavszinttel rendelkező vagy kénmentes borok erjesztésére legyen szó akár fehér-, rozé-, vagy vörösborokról. A PEMIUM ZEROPIÙ fajélesztő jól alkalmazható hordós erjesztéssel készülő borok esetében is.

Használati útmutató:

Az élesztőkultúra helyes használatához, a rehidratálási procedúra pontos kivitelezéséhez, valamint a komplett kénmentes borászati technológia alkalmazásához kérje képviselőink segítségét.

Dózis:

20-25 g/hL normál erjesztések esetén.

Csomagolás:

500 grammos vákuumfóliás csomagolásban papírdobozba helyezve.

Tárolása:

Száraz, hűvös helyen tárolandó a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő figyelembevételével. A felbontott csomagot gondosan zárjuk vissza, és lehetőleg minél előbb használjuk fel.

Veszélyességi besorolása:

Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.