SMARTVIN ACTIV

Cikkszám: E1003536 Kategória:

Leírás

SMARTVIN® ACTIV

Tápanyag és erjesztési bioregulátor 

Összetétele:

35% élesztőautolizátum és inaktív élesztő, 19,94% cellulóz (finomított), 44% élesztő tápanyag (diammónium-foszfát) és 0,06% tiamin (B1 Vitamin).

Tulajdonságai:

A SMARTVIN® ACTIV egy komplex aktivátor, amely normál és komplett erjedést tesz lehetővé kedvezőtlen tápanyagviszonyok mellet is, valamint- az Enologica Vason R&D részlegének legfrissebb kutatási eredményei szerint*-  biztosítja a fermentáció rendes lezajlását alacsony illósav termelés mellett.**

A SMARTVIN® ACTIV különleges összetételének köszönhetően lehetővé teszi az élesztő számára a gyors növekedés mellett a toxikus összetevők megkötését. A mikroméretű eloszlatott semleges anyag (cellulóz)  olyan zavarosságot hoz létre a kezelt tételben, mint amilyet a finomseprő tud előidézni. Az előállításkor alkalmazott speciális kémiai és enzimatikus hidrolízisnek köszönhetően, az élesztőderivátum képes megemelni a gyorsan asszimilálható nitrogénszintet (YAN) valamint a vitaminok mennyiségét a mustban.

Mikor alkalmazzuk?

A SMARTVIN® ACTIV a mustok problémamentes erjesztéséhez ajánlott tápanyag és bioregulátor amely tiszta erjesztést tesz lehetővé és jó aromatikus profil kialakulását segíti elő. A növényi eredetű finomított cellulóz nem csak építőanyagként segíti az élesztő sejtek működését, hanem velük szinergizmusban megkönnyíti az erjedő mustban termelődő, illetve az élesztősejtek által kiválasztott méreganyagok megkötését is.

A SMARTVIN® ACTIV vízben történő feloldásakor a cellulóz részben megköti azokat a hasznos tápanyagokat (nitrogén és tiamin), amelyeket később az erjedés folyamán a már egyre nehezebb körülmények között működő újabb élesztősejt generációk számára fokozatosan felvehető állapotba biztosít.

Az élesztősejtfalak e különleges tulajdonságainak és az előállításuk során alkalmazott speciális eljárásoknak köszönhetően képes hatékonyan megakadályozni, illetve orvosolni a megakadt erjedések kialakulását.

A  SMARTVIN® ACTIV használata során be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.

Hogyan alkalmazzuk?

A szükséges mennyiségű SMARTVIN® ACTIV -t oldjuk fel vízben 1:10 arányban, és hagyjuk állni legalább 30 percet, majd keverjük el alaposan a mustban.

Dózis erjesztéskor 30-80g/hL ; A magasabb dózisok a túlzottan tiszta mustok valamint az erjedésben megakadt tételek esetében ajánlott alkalmazni.

15-60g/hL “Pied de Cuve” anyaélesztő (peszgők) készítése esetén.

Megjegyzés: 100g/hl SMARTVIN® ACTIV alkalmazása esetén 44 g/hl ammóniumsót (foszfátok: a megengedett határérték 100g/hl), valamint 60mg/hl tiamint (=megengedett határérték) viszünk a borba.

Csomagolás:

5 kg-os zsákokban; 

Tárolása:

Száraz hűvös helyen alaposan visszazárva a megbontott tételt.

Veszélyességi besorolása:

A jelenleg érvénybenlévő szabályozás alapján: ’nem ártalmas’ kategóriába tarozik

Referencia irodalom:

(*) „Changes in Wine as a Conseqence of Nitrogen Suplementation in Grape Must” (Agostino Cavazza, Istituto Agrario di San Michele/Italy, M. Caputo, E. Bocca, R. Ferrarini, P. Giudici)

(**)“Acetaldeide? Limitarla si puo” (E.Bocca;R Ferrarini, Universita di Verona/Italy, E. D’Andrea e E.Dai Pré)