SV19

Cikkszám: E1001356 Kategória:

Leírás

SV 19

Saccharomyces cerevisiae borászati fajélesztő elegáns fehérborok készítésére

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Az SV 19 egy borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, amely 20×109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként a rehidratálás után. Az élesztő szelektálását a VENETO AGRICOLTURA (a helyi régió agrár-, erdészeti valamint élelmiszeripari termékek kutatásának) Soave-i régió boraival foglalkozó részlege végezte. Az 1970-es Lodder-féle osztályozás szerint ez az élesztő a Saccharomyces Cerevisiae törzsbe tartozik.

Leírása:

AZ SV 19 élesztő, kifejezetten finom aroma összetevőkkel (galagonya, bodza, akác és zöldalma) jellemezhető elegáns, jó egyensúllyal és hosszú utóízzel rendelkező, a szőlőfajta tulajdonságait megtartó friss florális jegyekkel rendelkező fehérborok készítésére alkalmas.

AZ SV 19 törzs szelekciója 1995-ben indult a SOAVE-i DOC-ban szüretelt szőlők és azok mustjából izolált 780 különböző törzsből. Az izolált törzsek tulajdonságainak laboratóriumi leírását követően a mikro-vinifikációs teszteket a veronai régióban található kísérleti borászatban végezték 1998-1999-ben a szelekció többi törzse és a már forgalomban lévő élesztőtörzsek tulajdonságainak összehasonlításával.

Kereskedelmi név SV 19
Faj Saccharomyces cerevisiae
Alkohol tolerancia >16 %
Alkoholtermelő képesség 0,059 % vol./gr. cuk.
Optimális működési hőmérs. 15 – 30 °C
Kén-dioxid termelő készség Alacsony
Almasav bontási mellékaktivitás nincs adat
Glicerin termelő készség Közepes
Aroma karakter Kiemeli a fajta aromakarakterét
Anthocián megkötő képesség nincs adat
Különleges tulajdonságai A kultúra kifejezetten alkalmas a klasszikus finom aromakarakterrel rendelkező kiegyensúlyozott, hosszú utóízzel rendelkező fehérborok készítésére.

 

A végül legalkalmasabbnak kiválasztott 6 gyakorlati törzs közül az SV 19 lett kiemelve, a rendkívül magas és konstans kvalitatív tulajdonságainak köszönhetően, és a további 3 különböző évjáratban elvégzett már forgalomban lévő törzseikkel való összehasonlítás alapján. Az SV 19 fajélesztő erős kolonizációs kapacitással rendelkezik, amelynek köszönhetően rendkívül gyors erjesztési kinetikájú az erjesztés elején majd az erjedés további szakaszaiban az élesztő kiegyenlített erjesztési kinetikával jellemezhető, amelynek köszönhetően mérsékelt habképzés mellett nincsenek kiemelkedően magas és hirtelen bekövetkező hőmérséklet emelkedések az erjesztés ideje alatt.

Alkalmazása:

Az előzőekben felvázolt tulajdonságainak köszönhetően az SV 19 fajélesztő kifejezetten ajánlott elegáns, kiegyensúlyozott, tartós aromakarakterrel jellemezhető fehérborok készítéséhez.

Használati útmutató:

Az előírt mennyiségű élesztőt keverjük el a súlyának megfelelően 10 szeres mennyiségű 40 °C-os 2% cukrot tartalmazó vízben. Az élesztők felszaporodásának megkönnyítése érdekében, ajánlott valamilyen komplex aktivátor alkalmazása, mint amilyen a V Active Premium tápanyag is.

Amikor az élesztő teljes rehidratálása megtörtént és az élesztő aktivizálódott, hozzá lehet keverni -lehetőleg több lépcsőben- az erjeszteni kívánt tételhez.

Az élesztőkultúra helyes használatához, illetve az erjesztések tápanyag utánpótlásának optimalizálásához kérje képviselőink segítségét.

Dózis:

20-25 g/hL normál erjesztések esetén.

Csomagolás:

500 grammos vákuumfóliás csomagolásban papírdobozba helyezve.

Tárolás:

Száraz, hűvös helyen tárolandó a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő figyelembevételével. A felbontott csomagot gondosan zárjuk vissza, és lehetőleg minél előbb használjuk fel.

Veszélyességi besorolása:

Az 1992/016/28 –i olasz Minisztériumi rendelet alapján a termék besorolása: nem ártalmas.