Leírás
V ACTIV MALOSTAB
SPECIÁLIS ADSZORBENS A MALOLAKTIKUS FERMENTÁCIÓ ELŐSEGÍTÉSÉRE
Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Località Nassar, 37 I – 37020 Pedemonte Verona
Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.
A termék összetétele:
Tisztított élesztősejt burok és magas tisztasági fokú PVPP nagy adszorpciós kapacitással.
Tulajdonságai:
A V ACTIV MALOSTAB egy élesztősejt burokból és PVPP-ből álló specifikus keverék, amely a malolaktikus fermentáció lezajlását segíti a baktérium számára nem kívánatos összetevők – mint a túl magas polifenoltartalom és a közép és hosszú láncú zsírsavak – specifikus megkötésével és eltávolításával.
Az élesztősejt (burok) olyan tulajdonságú alkotókból áll, amelyek nagy adszorbeáló kapacitással bírnak olyan lipofil összetevők irányába, mint a 8, 10, 12 szénatomszámú (oktán, dekán és dodekán) zsírsavak és észtereik, amelyeket a stressz hatására nagyobb mennyiségben választanak ki az élesztősejtek is.
Az Enologica Vason által szelektált PVPP jellemzően magas adszorbeáló hatással van a baktériumok irányában aktív fenolos összetevőkkel szemben.
Használata:
A V ACTIV MALOSTAB szerepe a malolaktikus fermentáció elősegítésében van.
Használata kifejezetten akkor ajánlatos, ha a bor nagy mennyiségben tartalmaz a tejsavbaktériumok számára kedvezőtlen körülményeket teremtő polifenolokat illetve az alkoholos erjedés elhúzódását okozó közép és hosszú láncú zsírsavakat.
Megakadt malolaktikus fermentáció esetén, a V ACTIV MALOSTAB alkalmazásának legmegfelelőbb ideje a reionokuláció előtti derítéskor van, amelyet minden esetben egy – az ülepedési aljtól való elválasztó – fejtés követ, majd egy speciális tápanyag kiegészítés szükséges ahogy azt a gyártó által ajánlott procedúra tartalmazza.
A V ACTIV MALOSTAB alkalmazásakor tartsuk be az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.
Hogyan alkalmazzuk:
Keverjük el az alkalmazni kívánt kezelőanyagot egy kis (1:5) vízben vagy direkt a mustban, illetve a borban és kevergessük 30 percen át, majd adagoljuk az oldatot a teljes tételhez alapos elkeverés mellett. Hagyjuk ülepedni, majd 24-48 óra elteltével válasszuk el az aljtól.
Dózis:
Megelőző jelleggel mustok esetében 50g/hL. Újraindítás előtt -100g/hL.
Csomagolás:
500g vákuum csomagolásban, polilaminált tasakokban
Tárolás:
A terméket száraz, hűvös helyen tároljuk. Használat után gondosan zárjuk vissza a csomagolást.
Veszélyességi besorolása
A jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján nem minősül veszélyes terméknek.