V STARTER AROM

Cikkszám: E1001636 Kategória:

Leírás

V STARTER AROM

Erjesztési tápanyag és bioregulátor kifejezetten reduktív vinifikációhoz 

Összetétele:

99,85% szelektált élesztősejtfal, amely kifejezetten gazdag természetes antioxidáns hatású összetevőkben; 0,15% tiamin (B1 Vitamin); 

Tulajdonságai:

A V STARTER AROM egy új innovatív erjedési aktivátor, amely kifejezetten az inokuláció pillanatában alkalmazandó. A tápanyag összetételének kialakításakor figyelembe vették a nitrogén tartalmú tápanyagok kutatásának legfrissebb eredményeit *, abból a célból, hogy az erjedés során keletkező nem kívánatos metabolitok (acetaldehid és illósav) ** képződését a lehető legalacsonyabb szinten tartsák, ugyanakkor redukált körülmények között optimalizálják az élesztő metabolizmusát a tisztább erjedés és az aromában gazdagabb végtermék érdekében. Összetétele hosszú kutatómunka és kísérletezés után vált véglegessé, szándékosan kerülve az ammónium eredetű nitrogén forrás felhasználását, így kényszerítve az élesztősejteket más nitrogénforrások (főleg aminosavak) felhasználására, amelyek megtalálhatóak a V STARTER AROM-ban is, és nélkülözhetetlenek bizonyos enzimalkotók és egyes aromaanyagok keletkezéséhez. A poliszacharidokban és glutationban rendkívül gazdag magas élesztősejtfal tartalom, amely nagy adszorpciós kapacitást biztosít a borban jelenlévő különböző erjedést gátló méreganyagokkal szemben, valamint optimális redoxegyensúlyt biztosít az élesztőkmetabolizmusához, megőrizve a képződő aromaanyagok jelentős részét. A tiamin jelenléte garantálja az élesztőgombák zavartalan fejlődését és szaporodását, alacsony mennyiségű acetaldehid és ketosav termelés mellett, lehetővé téve a magasabb szabad-kénessav frakció jelenlétét a borban.

Mikor alkalmazzuk?

A V STARTER AROM összetételéből (tiamin; antioxidáns hatású alkotók és poliszacharidok) adódóan alapvetően az alkoholos erjedés első szakszában a ”bepöccenéskor” való alkalmazásra fejlesztették ki, aromás, fajtakarakterisztikában gazdag borok készítéséhez. Alkalmazása erősen ajánlott a reduktív körülmények maximális biztosítását szem előtt tartó erjesztéseknél az alapanyagból az erjedés során felszabaduló aromaanyagok hatékonyabb megtartása érdekében.

A V STARTER AROM használata során be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.

Hogyan alkalmazzuk?

A szükséges mennyiségű V STARTER AROM-t oldjuk fel vízben 1:5 arányban, és hagyjuk állni legalább 10 percet, majd keverjük el alaposan a mustban.

Dózis:

Általános borkészítés során 15-40g/hL must. 

Megjegyzés: 40 g/hl V STARTER AROM 60mg/hl tiaminnal (engedélyezett mennyiség), és 40 g/hl élesztősejtfallal növeli a bor tiamin és élesztősejtfal tartalmát.

Csomagolás:

0,5 kg-os polilaminált zacskókban.

Tárolása :

Száraz hűvös helyen alaposan visszazárva a megbontott tételt.

Veszélyességi besorolása :“nem ártalmas” kategóriába tarozik

Referencia irodalom:

(*)„„Changes in Wine as a Conseqence of Nitrogen Suplementation in Grape Must” (Agostino Cavazza, Istituto Agrario di San Michele/Italy, M. Caputo, E. Bocca, R. Ferrarini, P. Giudici)

(**)“Acetaldehide? Limitarla si puo”. (E. Bocca;R.Ferrarini;Universita di Verona/Italy.E.D’Andrea e E.Dai Pré)