V STARTER PREMIUM

Cikkszám: E1001336 Kategória:

Leírás

V STARTER PREMIUM® – Erjesztési tápanyag és bioregulátor

Összetétele:

50% élesztősejtfal,0,075 % tiamin (B1 Vitamin), a maradék növényi eredetű szűrést segítő adjuváns.

Tulajdonságai:

A V STARTER PREMIUM® egy új erjedési aktivátor, amely jól alkalmazható anyaélesztő ’pied de cuve’ készítésekor, illetve különösen ajánlható a megakadt erjedések újraindításakor. A formula kikísérletezésekor az ENOLOGICA Vason kutató – fejlesztő csoportja fontos szempontnak tartotta, hogy az erjedés folyamata alatt az illósav képződés alacsony szinten maradjon. Összetétele hosszú kutatómunka és kísérletezés után vált véglegessé, szándékosan kerülve az ammónium eredetű nitrogén forrás felhasználását, így kényszerítve az élesztősejteket más nitrogénforrások (főleg aminosavak) felhasználására, amelyek megtalálhatóak a V STARTER PREMIUM®-ban is, és nélkülözhetetlenek bizonyos enzimalkotók és egyes aromaanyagok keletkezéséhez. A poliszacharidokban rendkívül gazdag magas élesztősejtfal tartalom, amely nagy adszorpciós kapacitást biztosít a borban jelenlévő különböző erjedést gátló méreganyagok irányában anélkül, hogy a bor minőségbeli karakterisztikáját lényegesen befolyásolná. A tiamin jelenléte garantálja az élesztőgombák zavartalan fejlődését és szaporodását, alacsony mennyiségű acetaldehid és ketosav termelés mellett, ami lehetővé teszi a magasabb szabad kénessav frakció jelenlétét a borban.

Mikor alkalmazzuk?:

A V STARTER PREMIUM® autolizált élesztősejt, tiamin, és növényi eredetű szűrést segítő adjuváns tartalmából adódóan anyaélesztő ’pied de cuve’ készítésére lett kifejlesztve. Természetesen alacsonyabb koncentrációban alkalmazható normál vinifikáció esetén, valamint erősen ajánlott másodlagos erjesztés vagy megakadt erjesztések újraindítása esetén is.

A V STARTER PREMIUM® használata során be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.

Hogyan alkalmazzuk?

A szükséges mennyiségű V STARTER PREMIUM®-ot oldjuk fel vízben 1:5 arányban, és hagyjuk állni legalább 30 percet, majd keverjük el alaposan a mustban.

Dózis:

Általános borkészítés során 30-60 g/hl must.

Megakadt erjedések újraindítása és másodlagos fermentáció esetén:70-80 g/hl.

Anyaélesztő ’pied de cuve’ készítése esetén a legalább 80 g/hl a javasolt

Megjegyzés: 80 g/hl V STARTER PREMIUM® 60 mg/hl tiaminnal (engedélyezett mennyiség), és 40 g/hl élesztősejtfallal növeli a bor tiamin és élesztősejtfal tartalmát.

Ha kezeléssel egyidejűleg szükség van SOLFO ACTIV PREMIUM® vagy FOSFO ACTIV PREMIUM® adagolására is, győződjünk meg arról, hogy a fent említett engedélyezett határértékeket ne lépjük túl.

Csomagolás: 20 kg–os zsákokban vagy 0,5 kg-os polylaminált zacskókban.

Tárolása: száraz hűvös helyen alaposan visszazárva a megbontott tételt.

Veszélyességi besorolása: “nem ártalmas” kategóriába tartozik.

Referencia irodalom:

„Changes in Wine as a Conseqence of Nitrogen Suplementation in Grape Must” (Agostino Cavazza, Istituto Agrario di San Michele/Italy, M. Caputo, E. Bocca, R. Ferrarini, P. Giudici)