V STARTER TROPICAL FRUIT

Cikkszám: E1001316 Kategória:

Leírás

V STARTER TF 

Erjesztési tápanyag és bioregulátor kifejezetten a florális és gyümölcsös fajtajegyek kiemelésére

Összetétele:

Természetes aminosavakban és poliszacharidokban gazdag élesztőautolizátum 99,85%, valamint 0,15% tiamin (B1 Vitamin); 

Tulajdonságai:

A V STARTER TF egy új innovatív erjedési aktivátor, amely kifejezetten az erjedés indulásakor “bepöccenés” pillanatában alkalmazandó. A tápanyag összetételének kialakításakor figyelembe vették a nitrogén tartalmú tápanyagok kutatásának legfrissebb eredményeit *, abból a célból, hogy az erjedés során keletkező nem kívánatos metabolitok (acetaldehid és illósav)** képződését a lehető legalacsonyabb szinten tartsák, ugyanakkor redukált körülmények között optimalizálják az élesztő metabolizmusát a tisztább erjedés és az aromában gazdagabb végtermék érdekében. Összetétele hosszú kutatómunka és kísérletezés után vált véglegessé, szándékosan kerülve az ammónium eredetű nitrogén forrás felhasználását, így kényszerítve az élesztősejteket más nitrogénforrások (főleg aminosavak) felhasználására, amelyek megtalálhatóak a V STARTER TF-ben is, valamint nélkülözhetetlenek bizonyos enzimalkotók és egyes aromaanyagok keletkezéséhez. A speciális tulajdonságokkal rendelkező szelektált élesztősejtfal tartalom, amely rendkívül gazdag természetes poliszacharidokban és aminósavakban nagy méregtelenítő kapacitást biztosít a borban jelenlévő különböző erjedést gátló méreganyagokkal szemben, valamint optimális redoxegyensúlyt biztosít az élesztők metabolizmusához, megőrizve a képződő aromaanyagok jelentős részét. A tiamin jelenléte garantálja az élesztőgombák zavartalan fejlődését és szaporodását, alacsony mennyiségű acetaldehid és ketosav termelés mellett, lehetővé téve a magasabb szabad-kénessav frakció jelenlétét a borban.

Mikor alkalmazzuk?

A V STARTER TF összetételéből (tiamin; aminosavakban és poliszacharidokban gazdag élesztősejtfal) adódóan alapvetően az alkoholos erjedés első szakszában a ”bepöccenéskor” való alkalmazásra fejlesztették ki, a komplexebb, gyümölcsös, fajtakarakterisztikában gazdag, borok készítéséhez. Alkalmazása szintén ajánlott másodlagos erjesztésekkor “Pied De Cuve” is, a gazdagabb, komplexebb aromaprofil kialakításához.

A V STARTER TF használata során be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.

Hogyan alkalmazzuk?

A szükséges mennyiségű V STARTER TF-t oldjuk fel vízben 1:5 arányban, és hagyjuk állni legalább 10 percet, majd keverjük el alaposan a mustban.

Dózis:

Általános borkészítés során 15-40g/hL must. 

Megjegyzés: 40 g/hl V STARTER TF 60mg/hl tiaminnal (engedélyezett mennyiség). 

Csomagolás:

0,5 kg-os polilaminált zacskókban.

Tárolása :

Száraz hűvös helyen alaposan visszazárva a megbontott tételt.

Veszélyességi besorolása: “nem ártalmas” kategóriába tarozik

Referencia irodalom:

(*) „Changes in Wine as a Conseqence of Nitrogen Suplementation in Grape Must” (Agostino Cavazza, Istituto Agrario di San Michele/Italy, M. Caputo, E. Bocca, R. Ferrarini, P. Giudici)

(**)“Acetaldehide? Limitarla si puo”. (E. Bocca;R.Ferrarini;Universita di Verona/Italy.E.D’Andrea e E.Dai Pré)