VP5

Saccharomyces cerevisiae borászati fajélesztő gyümölcsös vörösborok készítésére.

Az áraink mindig 1 kg mennyiségre vonatkoznak.

17 456 Ft + Áfa

Nettó egységár: 39.45 €/kg

Cikkszám: E1001376 Kategória:

VP 5

Saccharomyces cerevisiae borászati fajélesztő gyümölcsös vörösborok készítésére.

Gyártó: VASON GROUP S.r.l. Localitŕ Nassar, 37 I - 37020 Pedemonte Verona

Forgalmazó: Cellarius Kereskedőház Kft. Szigetvár H-7900 Dencsházai út 12.

Az VP 5 egy borászati alkalmazásra szelektált fajélesztő, amely 20x109 db aktív élesztősejtet tartalmaz grammomként a rehidratálás után. Az élesztő szelektálását a VENETO AGRICOLTURA (a helyi régió agrár-, erdészeti valamint élelmiszeripari termékek kutatásának) Valpolicella-i régió boraival foglalkozó részlege végezte. Az 1970-es Lodder-féle osztályozás szerint ez az élesztő a Saccharomyces Cerevisiae törzsbe tartozik.

Leírása:

AZ VP 5 élesztő, kifejezetten a friss rövidebb érlelésre szánt könnyebb gyümölcsös vörösborok készítésére szelektálták.

AZ VP 5 törzs szelekciója 1998-ban indult a Valpolicella-i DOC-ban szüretelt szőlők és azok mustjából izolált 908 különböző törzs szelekciójával foglalkozó kutatási program keretében. Az izolált törzsek tulajdonságainak laboratóriumi leírását követően a szelekciós munka alapját elsődlegesen a laboratóriumi tesztek, másodsorban a mikro-vinifikációs kísérletek határozták meg. A mikro-vinifikációs teszteket a veronai régióban található kísérleti borászatban végezték 1999; 2000; 2001-ben. A végül legalkalmasabbnak kiválasztott 3 gyakorlati törzs közül az VP 5 lett kiemelve a vele készített tételek rendkívül gazdag karakteres gyümölcsös aromáinak (cseresznye és meggy) tartóssága révén. A kiválasztott törzs fenti tulajdonságainak köszönhetően elsősorban a fiatal gyümölcsös karakterrel rendelkező vörösborok készítésére ajánlott. Az erjesztések alatt alkalmazott molekuláris technológiák (nucleocounter) azt mutatták, hogy a kiválasztott törzs gyors felszaporodással rendelkezik és a dominanciáját az erjesztések alatt végig képes volt megtartani.

Kereskedelmi név VP 5
Faj Saccharomyces cerevisiae
Alkohol tolerancia >16 %
Alkoholtermelő képesség 0,058 % vol./gr. cuk.
Optimális működési hőmérs. nincs adat
Kén-dioxid termelő kézsség Alacsony
Almasav bontási mellékaktivitás   20 – 25 %
Glicerin termelő készség Közepes
Aroma karakter Kiemeli a fajta aromakarakterét;
Anthocián megkötő képesség Nincs adat
Különleges tulajdonságai Az élesztőtörzs gyümölcsös (cseresznye; meggy) aromakarakterrel rendelkező könnyebb vörösborok erjesztésére kifejezetten alkalmas.

Adatlap letöltése