ZIMAFRUIT

Cikkszám: E3003846 Kategória:

Leírás

ZIMAFRUIT– Enzimkészítmény a fehérszőlők fajtára jellemző aromakomponenseinek kinyerésére és felszabadítására, illetve új fehérborok tisztítására.

Összetétele:
A ZIMAFRUIT egy magas pektolitikus és glükozidáz valamint poligalakturonáz aktivitással rendelkező enzimkészítmény, amelyet aromafeltárásra illetve a mustok tisztulásának elősegítésére fejlesztettek ki.

Tulajdonságai:
A ZIMAFRUIT por alakú enzimkészítmény. A borászati alkalmazásra kifejlesztett enzimkeverék amely pektolitikus és glükozidáz aktivitással rendelkezik jól alkalmazható a testes fehérborok készítésekor aroma felszabadításra és a mustok tisztulásának elősegítésére- felgyorsítva a zavarosító alkotók kiválását- valamint a kezelt fehérmustok szűrhetőségének javítását. A bogyóhéjban található aromaanyagok extrakciója és hidrolízise, a kapcsolt pektolitikus és glükozidáz aktivitásnak köszönhető, amelyek közül az utóbbi képes a magasabb cukortartalom mellett is hatékonyan működni. A ZIMAFRUIT enzimkészítménynek nincs anthocyanáz aktivitása, ezért vörösborok esetében is ajánlható.

Javasolt alkalmazása:
A ZIMAFRUIT enzim pektolitikus és glükozidáz aktivitása megjelenik az aromás prekurzorok extrakciójában és hidrolízisében, a monoterpenolok és a norizoprenoidok felszabadításában, amely vegyületek számos szőlőfajta esetében a fajtakarakter kifejeződésért felelnek a kierjedt újborokban.
A ZIMAFRUIT tartalmazza mind a négy glükozidáz enzim aktivitást amely ehhez szükséges, viszont mentes a hátrányos aroma karakterek feltárásáért felelős cinnamyl-észteráz aktivitástól és a vörösborok színanyagainak degradálásáért felelős anthocyanáz aktivitástól.
Továbbá az enzimkészítmény rendelkezik a jelenlévő pektinek struktúrájának módosításáért felelős poligalakturonáz aktivitással is, amely így elősegíti a kezelt must könnyebb tisztulását és a préseléskor a kinyert must mennyiségének magasabb arányát.
A ZIMAFRUIT enzim alkalmazása lehetséges a cefrén is direkt héjkontaktusban a maceráció ideje alatt, azoknál a fehér vagy vörös tételeknél, ahol fontos a fajtára jellemző gyümölcsös tónusok kinyerése a leghaladóbb vinifikációs eljárásnak megfelelően (PROCEDURA TUTTIFRUTTI®).
A ZIMAFRUIT használata során be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.

Útmutatás:
A ZIMAFRUIT-t keverjük el vízben 1:10 arányban. Az elkészített enzim oldatot alaposan keverjük hozzá kezelni kívánt tételhez, ügyelve arra, hogy a teljes mennyiségben elkeveredjen a készítmény. Az enzimkezelés ideje alatt a must kevertetése ajánlott a kielégítőbb eredmény elérése végett. A ZIMAFRUIT 10-30 ˚C közötti hőmérsékleti tartományban aktivitása 10 ˚C-ként megduplázódik.
A készítmény hatásosságát az általánosan alkalmazott kén-dioxid szintek nem befolyásolják.
A bor (must) bentonittal való derítése fehérje – enzim adszorpcióval is jár, ezért a bentonitos kezelést ajánlott azután elvégezni miután az enzim kifejtette hatását (20˚C-on rendszerint 1 –2 órával később).

Dózis: 1-2 g/hL fehérmustoknál; 2 g/hL rozé és vörös mustoknál.

Kiszerelés:500 g-os flakonban.

Tárolása: Száraz hűvös (10-15 °C) helyen alaposan visszazárva a megbontott tételt.

Veszélyességi besorolása:
Az 1992/01/28-án hozott olasz minisztériumi rendelet alapján: Xn – ártalmas.