ZIMAROM

Cikkszám: E3003136 Kategória:

Leírás

ZIMAROM

Enzimkészítmény aromás szőlőből erjesztett borok aromáinak feltárásához

Összetétele:

Pektolitikus enzimkészítmény másodlagos glükozidáz aktivitásokkal.

Tulajdonságai:

A ZIMAROM egy borászati alkalmazásra kifejlesztett pektolitikus enzimkészítmény, amely elősegíti a must (bor) tisztulását az erjedés végén, valamint segíti az aromaanyagok feltáródását. A készítmény másodlagos glükozidáz aktivitásának köszönhetően elősegíti az aromaanyagok hidrolízisét.

Javasolt alkalmazása:

A ZIMAROM megváltoztatja a jelenlévő pektinek struktúráját csökkentve a kezelt tétel viszkozitását így egyben javítva annak tisztuló képességét és szűrhetőségét is. Technológiai szempontból figyelemreméltó a ZIMAROM glükozidáz aktivitása, amely révén a bor aromaanyagiért felelős prekurzorok hidrolízise során keletkező mono-terpenolok és nor-izopreonidok képzéséért felel.

A ZIMAROM mind a 4 glükozidáz aktivitással rendelkezik, amely ahhoz kell, hogy leválassza a specifikus aromaanyagok kifejlődéséért felelő prekurzorokat a cukorláncokról, viszont nem rendelkezik a kellemetlen íz anyagok képzéséért felelős cinnamil-észteráz aktivitással.

A ZIMAROM használata során be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.

Útmutatás:

A ZIMAROM-ot keverjük el vízben 1:10 arányban. Az elkészített enzimoldatot alaposan keverjük hozzá kezelni kívánt tételhez az erjesztés végén, ügyelve arra, hogy a teljes tételben elkeveredjen a készítmény. Az ZIMAROM 10-30 ˚C hőmérsékleti tartományban működik, amely értékek között az aktivitása a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan emelkedik.

A ZIMAROM működését az általánosan használt kén-dioxid szint nem, a glükóz jelenléte azonban gátolja, ezért ha glükóz jelenlétében alkalmazzuk, ügyeljünk arra, hogy legalább az alábbiakban megadott dózisban alkalmazzuk. A bor bentonittal való derítése fehérje – így enzim adszorpcióval is jár, ezért a bentonitos kezelést ajánlott azután elvégezni miután az enzim kifejtette hatását, így elkerülhető az enzimaktivitás esetleges megszakítása.

Dózis:

1-3 g/hl a fermentáció végén, amikor az erjedés végén a borban már nincs jelen a glükóz

Csomagolás:

100 grammos palackokban.

Tárolása:

Száraz hűvös (10-15˚C) helyen alaposan visszazárva a megbontott tételt.

Veszélyességi besorolása:

Az 1992/01/28-án hozott olasz minisztériumi rendelet alapján: Xn – ártalmas.